Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 13 januari 2009

Persbericht


Alle vrijwilligers in De Wolden vanaf 2009 verzekerd


De gemeente De Wolden heeft voor alle vrijwilligers in De Wolden een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten.

In De Wolden zijn veel vrijwilligers actief. Een vrijwilliger verricht in organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden. Dit vooral ten behoeve van de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend. Mensen die belangeloos op enige wijze hun kennis, arbeid en tijd ter beschikking stellen. Voorbeelden zijn klaar-overs, sporttrainers en begeleiders, voorleesouders, tafeltje-dek-je bezorgers enzovoort.

Lang niet alle vrijwilligers zijn (voldoende) verzekerd voor de risico's die ze lopen bij het uitoefenen van hun vrijwillige taken. Vrijwilligers zijn soms verzekerd via hun vereniging of organisatie, maar de dekking van deze verzekeringen loopt sterk uiteen. Om deze situatie te verbeteren heeft de gemeente De Wolden een verzekering afgesloten. Hiermee worden risico's voor vrijwilligers en organisaties afgedekt, bijvoorbeeld gemaakte schoonmaakkosten als een bezorger van 'tafeltje-dek-je' een maaltijd laat vallen op de vloerbedekking van een cliënt. De verzekering is niet van toepassing op de vrijwilligers bij de vrijwillige brandweer of vrijwillige politie, mantelzorgers en scholieren die maatschappelijke stages uitvoeren.

De vrijwilligersverzekering kent een zeer ruime dekking. Registratie van vrijwilligers is niet nodig. Alle vrijwilligers, die actief zijn in de gemeente De Wolden, zijn verzekerd. Bij schade en letsel kan via de gemeente een digitaal schadeformulier aangevraagd worden. Vervolgens kan de claim digitaal naar de verzekeraar worden verstuurd. De schade wordt rechtstreeks door de verzekering met de benadeelde afgewikkeld en de gemeente krijgt vervolgens bericht hoe de claim is afgehandeld. In geval van vragen kan de vrijwilliger contact opnemen met de verzekeraar. Vanaf februari is het schadeformulier ook te downloaden via www.dewolden.nl.

///////////////////////////////