Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
13 januari 2009

De basis voor cultureel ondernemen: weten hoe je er voor staat!

Met de toegenomen druk op eigen verdienvermogen en cultureel ondernemerschap, is het meer dan ooit van belang voor culturele instellingen om hun organisatie op orde te hebben. Om te bepalen wat goed gaat in de bedrijfsvoering en besturing heeft Stichting Kunst & Zaken de publicatie Prestatiemeting en -verbetering voor culturele organisaties; handboek standaardscan voor bedrijfsvoering en besturing uitgebracht. Deze is vanaf vandaag te koop via de reguliere verkoopkanalen.

Subsidiegevers worden steeds veeleisender. Niet enkel op het gebied van de artistieke inhoud, maar ook in het kader van de bedrijfsvoering. Culturele instellingen worden geacht zakelijk de boel op orde te hebben. Zo zijn er toenemende eisen voor het naleven van regels voor goed bestuur en adequaat toezicht, vastgelegd in de Code Cultural Governance. Daarnaast worden instellingen gestimuleerd om een groeiend gedeelte van het budget zelf te verdienen, getuige recente ontwikkelingen rond mecenaat en cultureel ondernemen. Het professionaliseren van besturing, bedrijfsvoering en financiering leidt tot een toegenomen artistieke kwaliteit. Niet direct maar randvoorwaardelijk.

Publicatie
Het handboek biedt een beknopte inleiding in de wereld van de meetinstrumenten voor bedrijfsvoering en besturing. Daarnaast wordt de standaardscan voor culturele instellingen beschreven, waarmee het mogelijk is zelf een meting uit te voeren, de score te interpreteren en acties voor verbeteringen concreet vorm te geven. Ook worden de achtergronden van prestatiemeting en -verbetering geschetst en worden er tips en adviezen aangedragen voor een mogelijk vervolgtraject.

Stichting Kunst & Zaken
Het Scanprogramma is een van de programma's van Stichting Kunst & Zaken. Zij stelt zich als doel het management van culturele instellingen duurzaam te versterken met kennis en expertise uit het bedrijfsleven. Om te bepalen wat goed gaat in de bedrijfsvoering en besturing, en wat mogelijke verbeterpunten zijn, heeft Stichting Kunst & Zaken met financiële steun van het VSBfonds een aantal scaninstrumenten ontwikkeld. De Standaardscan `Bedrijfsvoering en Besturing voor culturele instellingen' staat in het boek centraal.