Verhagen maant Obama tot toetreding Strafhof

HILVERSUM - De VS moeten onder de nieuwe president Barack Obama zo snel mogelijk meedoen aan het Internationaal Strafhof. Dat zegt Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen vandaag in een interview met het televisieprogramma EénVandaag. "Ik zal er op inzetten dat juist onder president Obama de volgende stap wordt gezet en dat de VS toetreden tot het Internationaal Strafhof.", aldus Maxime Verhagen.

De VS hebben het statuut van Rome, dat de basis is voor het Internationaal Strafhof, wel ondertekend maar nooit geratificeerd. Onder president Bush is er zelfs een wet aangenomen die bepaalt dat Amerika geen staatsburgers uitlevert aan het Internationaal Strafhof. Verhagen is over die in 2007 aangenomen wet niet te spreken; "die wet zal van tafel moeten wat mij betreft". Volgens Verhagen hoeft Amerika nergens bang voor te zijn. "Zeker niet onder een president Obama die zegt dat hij juist ook voor mensenrechten staat".

Het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof is een permanent hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zoals deze zijn erkend in diverse internationale verdragen. Het strafhof is opgericht in 2002. Verschillende landen hebben de VS inmiddels beloofd geen Amerikanen uit te zullen leveren aan het Strafhof.


---

Noot voor de redactie,