Gemeente Apeldoorn

PERSBERICHT

Apeldoorn, dinsdag 13 januari 2009

Win bioscoopbonnen met energieverspilling

Jongeren tot 16 jaar kunnen een filmpje maken van twee minuten over energieverspilling in hun directe omgeving en hiermee een montagekit en bioscoopbonnen voor de hele klas winnen. Zij kunnen hun filmpje tot 9 februari insturen via www.tvflat.nl. De maker van het leukste filmpje wordt bekend gemaakt op Warme Truiendag 13 februari a.s. Deze wedstrijd wordt door Het Klimaatverbond en KRO Jeugd georganiseerd in het kader van de Warme Truiendag 2009. Op 13 februari 2009 zet heel Nederland de verwarming één of twee graden lager en trekt men een (warme) trui aan. Op deze manier wordt er in 1 dag enorm veel energie bespaard. Warme Truiendag wordt op scholen, kantoren maar ook thuis een warm hart toegedragen. Kijk voor meer info op www.warmetruiendag.nl.

Op veel scholen gaat ook dit jaar de verwarming weer een graadje lager en de warme truien aan om het klimaat te sparen. Net als scholen kunnen ook burgers, bedrijven en instellingen in de meeste gevallen fors op de verwarming van hun gebouwen besparen zonder verlies van comfort. Het wordt tijd dat we dit besparingspotentieel gaan aanspreken en niet langer wachten met het nemen van maatregelen. Daarom roept Het Klimaatverbond alle gemeenten, bedrijven, instellingen en burgers op deel te nemen aan de Warme Truiendag op vrijdag 13 februari en die dag een warme trui aan te trekken en de verwarming een graad lager te zetten. De verwarming één graad lager bekent 7% minder energieverbruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. Het Klimaatverbond denkt dat er dit jaar 2 miljoen mensen mee gaan doen en er dus 66 ton CO2 wordt bespaard. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen er 1 miljoen mensen mee deden en de actie op één dag 33 ton CO2 = 1,1 miljoen euro aan besparing op leverde.

Simpele maatregelen
Een groot deel van de in Nederland gebruikte energie gaat op aan de verwarming van gebouwen. Hierop kan met simpele maatregelen en een duurzamer gebruik 30% worden bespaard. Dit geldt zowel voor bedrijfsmatig gebruikte gebouwen als voor woonhuizen. Nu de klimaatcrisis steeds duidelijker wordt en de internationale politiek maar niet tot handelen komt, laten burgers zien dat zij bereid zijn meer te doen dan alleen een spaarlamp in te draaien en de verwarming 's nachts lager te zetten. Ongeveer eenderde van de woningen heeft een gasverbruik van meer dan 125 euro per maand. Daar kan met gemak 30 procent vanaf zonder comfort te verliezen. Hetzelfde geldt voor het gemiddelde stroomverbruik van ruim 60 euro per maand waar ook zeker 30 procent op bespaard kan worden. Nederlandse gezinnen zijn verantwoordelijk voor eenderde van de Nederlandse uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen.

Grote Steden
De Warme Truiendag is een laagdrempelige actie, die in 2009 voor het derde achtereenvolgende jaar wordt gehouden en is bedoeld om mensen te stimuleren structureel energie te besparen. zowel in gedrag als met technische maatregelen. = deze zin weglaten. Alle milieuwethouders kregen de afgelopen week een brief waarin hen werd gevraagd de Warme Truiendag 2009 op lokaal niveau te stimuleren. Een aantal grote steden waaronder Nijmegen, Arnhem, Amersfoort en Den Haag hebben toegezegd om aan de actie mee te doen en zijn al met de voorbereidingen gestart. De Warme Truiendag is voor veel gemeenten een goede kans om aan draagvlak te werken voor alle milieumaatregelen en vernieuwingen die er de komende jaren binnen gemeenten zullen plaatsvinden. Gemeenten hebben in november 2007 het klimaatakkoord ondertekend met het rijk waarin zij afspraken hebben gemaakt over de energie die zij de komende jaren gaan besparen.

Warme Truiendag maakt duidelijk dat er door rationeel energiegebruik en het toepassen van simpele maatregelen heel veel te besparen valt, zonder verlies van comfort. Het Klimaatverbond roept daarom iedereen in Nederland op om bewuster om te gaan met energie en maatregelen te nemen zoals het laten aanbrengen van spouwisolatie, vloerisolatie en het laten plaatsen van een HR-combiketel en HR++-glas.

De Warme Truiendag is een initiatief van Het Klimaatverbond en wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden; de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad.