Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 13 januari 2009

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
ir. J.A.M. Krieckaert, adjunct gemeentesecretaris.


1. Opening
De besluitenlijst van de vergadering van 8 januari 2009 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

08.20750 Vragen van leden van de raad, de heer G.J. Leerink en de heer P. Verbruggen, Meijer namens de fractie van de partij van de Arbeid inzake de voorgenomen fusie van ROC Horizon College met ROC regiocollege

Probleemstelling:
De leden van de raad, de heer G.J. Leerink en de heer P. Verbruggen hebben ons bij brief van 9 december 2008 vragen gesteld inzake de voorgenomen fusie tussen het ROC Horizon College en het ROC regiocollege. De leden van de fractie van de partij van de Arbeid maken zich zorgen over de verregaande schaalvergroting van het ROC als gevolg van deze fusie die van invloed kan zijn op de kwaliteit van het onderwijs en het welbevinden van leerlingen en docenten.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

08.20897 Vragen van het lid van de raad, Rosina Diktas - Noorderveen, namens de fractie Meijer Groenlinks inzake Poppodium Alkmaar

Probleemstelling:
Het lid van de raad, Rosina Diktas-Noorderveen, heeft ons bij brief van 12 december 2008 vragen gesteld inzake Poppodium Alkmaar.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.


1

09.160 Vragen van het lid van de raad, de heer R. Heerema, namens de fractie VVD inzake Meijer erfpacht op sportcomplexen

Probleemstelling:
Het lid van de raad, R. Heerema, heeft ons bij brief van 12 december 2008 vragen gesteld inzake erfpacht op sportcomplexen in verband met het conflict tussen wielrenvereniging Alcmaria Victrix en de BV Sportpaleis.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

09.266 Alkmaars groen in beeld
Binnendijk
Probleemstelling:
Bij de vaststelling van de nota evaluatie groenbeleidsplan op 17 juni 2008 heeft de gemeenteraad de wens geuit om de mogelijkheden en (financiële) consequenties voor herinplant te inventariseren met aandacht voor natuurwaarden. Bij deze inventarisatie is gebleken dat 36 hectare groen vervangen moet worden door achterstanden van het onderhoudsniveau. De kosten voor uitvoering hiervan worden geraamd op 6,4 miljoen (inclusief extra natuurwaarden). Bij de vaststelling van de programmabegroting 2009 op 4 november 2008 heeft de gemeenteraad een motie aanvaard, waarin wordt opgedragen het onderhoudsniveau van het groen voor heel Alkmaar op een redelijk niveau te brengen. Dit kan gerealiseerd worden door de jaarlijks beschikbaar gestelde 350.000,- (vanaf 2010) aan onderhoud van het groen en herinplant te besteden. Om de kwaliteit van het groenareaal van de gemeente duurzaam in stand te houden en de verpaupering van het groen in de toekomst te voorkomen, vindt een structurele budgetverhoging plaats van het onderhoudsbudget met 165.000,-. De resterende 185.000,- kan ingezet worden voor dekking van de kapitaallasten van een investering voor het vervangen van het groen waarbij sprake is van achterstand in het onderhoudsniveau. Dit bedrag maakt het mogelijk de komende jaren totaal 2.460.000,- te investeren voor herinplant van groenvakken, af te schrijven in 20 jaar. Aangezien deze groenwerkzaamheden alleen uitgevoerd kunnen worden in de periode van 1 november tot half maart wordt hier 5 jaar voor uitgetrokken.
Bovendien is in de perspectiefnota 2009-2012 incidenteel 100.000,- beschikbaar gesteld. Voorstel is deze in te zetten voor het opstellen van diverse beheerplannen en een "groen communicatieplan".

Besluit:

1. De raad bijgaand voorstel aan te bieden en raad voor te stellen de extra middelen ad 350.000,- in het kader van de motie van de gemeenteraad 4 november 2008 na advisering op te nemen in de perspectiefnota 2010-2013:
- voor een versterking van het onderhoudsniveau tot het niveau van duurzame instandhouding en daarvoor 165.000,- in te zetten en toe te voegen aan het exploitatiebudget onderhoud groen;

- De resterende middelen ad 185.000,- in te zetten voor dekking van de kapitaallasten van een investering van 2.460.000,- voor het herinplanten van het groen (annuïtair af te schrijven in 20 jaar).
2. De commissie SOB over vier jaar een evaluatie voor te leggen over de herinplant en de situatie van het groenonderhoud.

3. In te stemmen met de wijze waarop bestaande middelen o.a. de extra middelen uit de perspectiefnota ad 100.000,- in 2009 worden ingezet.
2

09.231 Wijzigingen parkeertarieven en parkeer- en parkeergeldverordening 2009 ivm Alsemgeest ingediende amendementen bij behandeling nota nr. 17985 in de raadsvergadering van 4 december 2008

Probleemstelling:
De gemeenteraad heeft op 4 december jl bij behandeling van de nota 17985 - parkeertarieven en parkeerverordening 2009 een tweetal amendementen aangenomen. Dit houdt in dat in de voorstellen een aantal wijzigingen dienen te worden aangebracht. Enkele onderdelen hiervan zijn een bevoegdheid van het college.
Thans worden deze aangepaste voorstellen aan u ter besluitvorming voorgelegd.

Besluit:
In te stemmen met

- Aanwijzingsbesluit plaats en tijdstip en wijze waarop tegen betaling mag worden geparkeerd;

- Aanwijzingsbesluit protocol verstrekken parkeervergunningen vanaf een reservelijst.


3

---- --