Ingezonden persbericht


2008 prima jaar voor MSC

De Marine Stewardship Council (MSC) heeft 2008 prima afgesloten. Het wereldwijde aantal gecertificeerde visserijen steeg van 24 naar 38. Het aantal visserijen dat zich laat certificeren verdubbelde naar 86. In 41 landen zijn er nu ruim 2000 MSC-producten te koop.

Nederland is een van de toppers binnen MSC. Het aantal producten vertienvoudigde naar 240. In alle supermarkten worden nu MSC-producten aangeboden. Het aantal bedrijven in de visverkende industrie en handel dat gecertificeerd is voor MSC steeg van 5 naar 78. Nederland had een primeur met KLM, die als eerste luchtvaartmaatschappij met MSC-vis de lucht in ging. De kottersector tekende met het Wereldnatuurfonds, Stichting de Noordzee en Minister Verburg een convenant met de afspraak dat de sector in 2012 in het MSC-traject zit. En om dit alles te ondersteunen maakte de Tweede Kamer vlak voor de kerst 1 miljoen euro vrij binnen de visserijbegroting.

Het Nederlandse kantoor werd medio 2008 versterkt met een fulltime Commercial Manager, Nathalie Steins. Zij zal het komende jaar het MSC programma in Nederland verder uitbouwen. Zo zal er ingespeeld worden op de groeiende interesse vanuit de foodservice markt (restaurants en bedrijfscateraars) en zal de samenwerking met de visdetailhandel worden versterkt. Ook voor de vloot zullen er gerichte, Nederlandstalige materialen worden ontwikkeld om hen te informeren over en te ondersteunen in het certificeringstraject. Hiervoor wordt o.a. gebruikt gemaakt van de EVF subsidie die onlangs aan de Kopgroep Duurzame Noordzeevisserij is toegekend.

In 2009 verwachten we ook de certificering van een aantal, dat van belang is voor de Nederlandse markt. De verwachting is dat bijna alle Noordzeeharingvisserij vóór aanvang van het seizoen is gecertificeerd. Ook verwachten we begin dit jaar de eerste MSC-Noordzeeschol en later dit jaar makreel, tong en Hollandse garnalen. Om het programma meer bekendheid te geven onder de consumenten en daarmee de vraag naar MSC-vis te vergroten, zullen dit jaar de eerste stappen richting een consumentencampagne worden gezet.

Sweelinckplein 9-11
2517 GK, Den Haag
The Netherlands
Mobile: +31 (0)6 10 93 86 40
Office: +31 (0)70 360 59 79
Email: nathalie.steins@msc.org