Gemeente Utrecht

Schriftelijke vragen van de heer P. Zwanenberg en mevrouw N.R. Schipper
(ingekomen 10 december 2008 en antwoorden door het college verzonden op 13 januari 2009)

Tijdens de begrotingsbespreking 2009 heeft GroenLinks haar zorgen geuit over de uitvoering van het Masterplan Voortgezet Onderwijs. De steeds weer nieuwe inzichten die met name bij de schoolbesturen ontstaan ten aanzien van tijdelijke locaties en de heroverweging van leerconcepten zorgen ervoor dat bij het masterplan zowel de vertraging als de kosten steeds verder oplopen. GroenLinks heeft haar zorgen geuit over de spanning tussen het masterplan en de verplichting van de gemeente tot huisvesting van scholen alsmede de veranderende en toenemende wensen van de schoolbesturen over huisvesting.

Tot voor kort was de inzet van het college (en de schoolbesturen) gericht op renovatie van het Gerrit Rietveld college. Zo staat in de nieuwsbrief Masterplan Onderwijs van augustus 2008 te lezen dat de renovatie "is uitgesteld vanwege een heroverweging van het onderwijsconcept door het schoolbestuur." Bij de 5e voortgangsrapportage Masterplan VO (november 2007) heeft de gemeenteraad ingestemd met een verhoging van de reservering tot 5.550.900 euro voor de renovatie van het Gerrit Rietveldcollege.
Wethouder den Besten heeft tijdens de begrotingsbespreking aangegeven dat het tekort op het masterplan voortgezet onderwijs nul is.

Op donderdag 27 november kwam het college met het persbericht: 'Nieuw schoolgebouw voor Gerrit Rietveld College'. Redenen voor de nieuwbouw zijn het nieuwe onderwijsconcept van de school en de langere levensduur van een nieuw gebouw. In dit persbericht geeft het college aan dat om het nieuwe schoolgebouw financieel mogelijk te maken er woningbouw nodig is. Op het sportveld naast de huidige school komt daarom het nieuwe schoolgebouw, op de locatie van de huidige school komen woningen.

In de vorige collegeperiode zijn in het kader van Geen poen voor Groen de verdienlocaties in de stad geschrapt. Men besloot dat groen te belangrijk was in de wijken om deze vol te bouwen.

1. Wanneer heeft het schoolbestuur (willibrord stichting) haar resultaten van de heroverweging van het onderwijsconcept kenbaar gemaakt bij het college?

Eind 2007 heeft het bestuur van de Willibrordstichting zich gewend tot wethouder Onderwijs en Wethouder RO met de vraag of het bestuur een haalbaarheidsonderzoek mocht verrichten naar de mogelijkheden van nieuwbouw, op basis van de contouren van een nieuw onderwijsconcept voor een "domeinstructuur". Het resultaat van die verkenning, zomer 2008, heeft geleid tot de conclusie dat met een domeinstructuur als onderwijsconcept het huidige gebouw daar niet voor geschikt is (te maken).

2. Welke conclusies heeft het college getrokken naar aanleiding van deze heroverweging ten aanzien van het onderwijsconcept?

Op voorstel van Wethouder Onderwijs heeft het college de conclusie van het bestuur van Willibrord overgenomen, dat een nieuwbouwoplossing efficiënter en duurzamer is dan een renovatie. Het biedt veel meer kans om het nieuwe onderwijsconcept goed neer te zetten

3. Op welke punten kwamen de conclusies van het college overeen met de conclusies van de andere schoolbesturen?

De schoolbesturen hebben in het masterplan ingestemd met een gedifferentieerd aanbod aan onderwijsvoorzieningen, binnen de afspraken van het regionaal arrangement. De conclusie die nu kan worden getrokken op basis van de verkenning is, dat het plan voor het Gerrit Rietveld College binnen de kaders van het regionaal arrangement en van het masterplan past.

4. Is er al een programma van eisen opgesteld voor het nieuwe schoolgebouw?

Nee, het programma van eisen voor de nieuwe school, en daarmee de uitwerking van de domeinstructuur, wordt thans gemaakt in opdracht van het bestuur van Willibrord.

5. Wat zijn de geschatte kosten voor de nieuwbouw van het Gerrit Rietveldcollege?

In verband met de nog te starten aanbesteding kan en mag het college daarover geen mededelingen doen.

6. Wie is de eigenaar van het sportveld naast de school?

De Willibrordstichting is juridisch en economisch eigenaar.

7. Wat is de geschatte opbrengst van verkoop van het sportveld ?

zie antwoord vraag 5.

8. Wat is de geschatte opbrengst voor de gemeente van de woningbouw?

zie antwoord vraag 5.

9. Is het college het met GroenLinks eens dat bebouwen van het groen hier een trendbreuk is?

Nee. De beoogde locatie voor de nieuwbouw van GRC is het sportveld van het GRC, dat niet openbaar toegankelijk is. Er is dus geen openbaar groen in het geding.

10. Wordt er elders in de wijk groen gecompenseerd?

Naar het oordeel van het College hoeft er geen openbaar groen elders in de wijk gecompenseerd te worden. Wel zullen de bestaande sportvelden nabij de huidige Veemarkt worden uitgebreid. Overigens werken we aan een visie Eijkmanlaan. Onderdeel is recreatief medegebruik van het gebied aan de oostzijde en gedeeltelijke terugkeer van de oorspronkelijke waterloop aan de Magnuslaan.

11. Vindt het college niet dat zij de raad uitvoerig en volledig moet informeren over haar besluit tot gebiedsontwikkeling Winklerlaan?

Ja, dat heeft het college ook gedaan met het (openbare) besluit, inclusief de daarbij gehanteerde argumenten en kanttekeningen. We willen omwonenden in een vroeg stadium bij het proces betrekken (zoals de raad van ons vraagt bij ruimtelijke ontwikkelingen). Meer dan het besluit valt er nu nog niet mee te delen. Het college wil eerst de omwonenden informeren en uitleggen hoe ze bij de verdere uitwerking in een SPvE worden betrokken, alvorens de raad een SPvE ter vaststelling voor te leggen.

12. Zeker voordat zij de bewoners op 11 december informeert over de gebiedsontwikkeling Winklerlaan?

Zie vraag 11.