GroenLinks

Geef studenten huurtoeslag nu kamerprijzen zo hard stijgen

Dinsdag 13 januari 2009, 17:43u - Ineke van Gent

Uit onderzoek van Kamernet.nl blijkt dat de kamerprijs voor studenten opnieuw fors is gestegen. De huur is met 7% gestegen, waarmee de gemiddelde kamerprijs op 343 euro komt. GroenLinks Kamerleden Ineke van Gent en Tofik Dibi roepen het kabinet daarom op nu eindelijk er voor te zorgen dat ook studenten recht krijgen op huurtoeslag.

GroenLinks ijvert al jaren voor huurtoeslag voor studenten, hierbij gesteund door onder meer de LSVb, Kences, de Woonbond en Aedes. Al in december 2002 heeft de Kamer zich unaniem achter deze oproep geschaard. Tot op heden heeft het kabinet deze motie naast zich neergelegd. Dibi: "De basisbeurs is echt absurd laag. Het is niet eens genoeg om een kamer te huren, laat staan daarnaast ook nog collegegeld, boeken, verzekeringen, eten enzovoorts van te betalen."

Van Gent: "Het is raar dat studenten die zelfstandig wonen wel recht hebben op huurtoeslag en studenten die in een studentenhuis wonen niet. Zelfstandig of onzelfstandig, in een huis, appartement, woonwagen of waterwoning; het criterium voor het al dan niet verstrekken van huurtoeslag zou moeten zijn dat de woonlasten (te) hoog zijn in verhouding tot het inkomen. En voor studenten zijn de woonlasten verhoudingsgewijs juist ontzettend hoog."

Schriftelijke vragen van de Kamerleden Van Gent en Dibi (GroenLinks) aan de ministers van OCW en WWI over de huurstijging van studentenkamers (ANP, 13 januari 2009)


1. Heeft u kennis genomen van het bericht 'Huur studentenkamer stijgt 7 procent' (ANP, 13 januari 2009)


2. Schrikt u ook als u hoort dat de gemiddelde studentenkamer 343 euro kost, terwijl de basisbeurs voor uitwonende studenten slechts 260 euro bedraagt? Zo nee, waarom niet?


3. Bent u bereid ook studenten die in een onzelfstandige woonruimte wonen recht op huurtoeslag te geven zodat ook eindelijk de motie Van Bochhove en Van Gent (28600 XI, nr. 33) wordt uitgevoerd? Zo nee, waarom niet?