BizTalk-adapter voor Overheidsservicebus met succes getest door motion10 en ICTU

Als eerste in Nederland

Capelle a/d IJssel, 13 januari 2009 - Op verzoek van Microsoft heeft motion10, het expertisecentrum in Nederland op het gebied van Microsoft BizTalk Server, een adapter ontwikkeld voor de Overheidsservicebus die na installatie volledig geïntegreerd is met het BizTalk-platform. De adapter zorgt voor een koppeling tussen BizTalk en het communicatieprotocol van de Overheidsservicebus (OSB) door middel van het ebMS (ebXML Message Service) protocol. Dit protocol wordt gebruikt voor het uitvoeren van transacties vanwege de betrouwbaarheid. Deze OSB Adapter is nu ook succesvol getest in de OSB Compliancevoorziening van het ICTU, de organisatie die de berichtuitwisseling tussen overheden standaardiseert en bepaalt of applicaties aan de richtlijnen voldoen. motion10 is daarmee de eerste software leverancier die dit succesvol heeft gedaan.

Veel overheidsinstellingen hebben tot nog toe eigen keuzes gemaakt voor de logistieke afspraken. Hierdoor konden ze niet zonder meer met elkaar berichten uitwisselen en moesten er telkens nieuwe afspraken worden geïmplementeerd. Door de komst van de Overheidsservicebus verandert dat. Op dit moment is motion10 bezig met 'proof of concept' projecten bij diverse ministeries en andere overheidsinstellingen.

Overheidsinstanties die hun SOA (Service Oriented Architecture) infrastructuur op Microsoft BizTalk Server hebben gebaseerd, kunnen met de OSB Adapter nu aansluiten op de Overheidsservicebus. Zij kunnen daardoor makkelijker meegaan met de vernieuwingen op het gebied van overheidscommunicatie en integratie. Met behulp van de adapter kunnen nu gegevens op een standaard manier worden geraadpleegd en gemuteerd.

"Microsoft Nederland is zeer betrokken bij de initiatieven in de overheidswereld en heeft in september 2008 het ICTU, motion10 en een aantal overheidsinstanties bij elkaar gebracht om van gedachten te wisselen over de Overheidsservicebus. Het bij elkaar brengen van deze partijen onderstreept het belang dat wij hechten aan dit initiatief," zegt Michiel Rozema, Product Solution Manager BizTalk van Microsoft.

De OSB Adapter van motion10 is geen losstaande server, maar is volledig geïntegreerd in de SOA-architectuur. Het beheren en monitoren van de berichten vindt plaats op het BizTalk-platform.

De Overheidsservicebus verzorgt op een gestandaardiseerde manier de logistieke kant van het berichtenverkeer tussen overheden. Deze bus biedt hiervoor één standaard, met een beperkt aantal variaties die nodig zijn om verschillend berichtenverkeer met verschillende karakteristieken te ondersteunen. Gemeentes, provincies, ministeries en andere overheidsinstanties sluiten op deze bus aan om gegevens uit te wisselen. Voor het raadplegen van gegevens worden webservices gebruikt. Voor het muteren van gegevens wordt gebruik gemaakt van ebMS, een beveiligd en uiterst betrouwbaar protocol voor het uitvoeren van transacties tussen organisaties.

Over motion10
motion10 is een wereldwijde aanbieder van consultancy op het gebied van complexe integratieomgevingen. Tot het aanbod behoren ook implementatie, support en training. Anders dan andere system integrators richt motion10 zich uitsluitend op het Microsoft Application Platform met producten zoals BizTalk Server, SharePoint Server en SQL Server. Het bedrijf beschikt over eigen experts die ook Microsoft adviseren bij de verdere ontwikkeling van deze producten. motion10 heeft zijn hoofdvestiging in Capelle aan den IJssel, kantoren in Atlanta en Seattle, en een uitgebreid partnernetwerk in Europa, Noord-Amerika en Azië. Totaal zijn er door de motion10 consultants meer dan 500 BizTalk Server implementaties gedaan. Voor meer informatie www.motion10.com.

Contactpersonen voor de pers:
motion 10, Wilfred Noppers, tel: 010-2351035, mobiel: +06-22419824, e-mail: wilfred.noppers@motion10.com of
Monogram Communication Strategies (MCS) BV, Renée Reijers, tel: 023-5628208, e-mail: reneer@monogram.nl