GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

'Uitgelekte cijfers over verkeerd uitchecken schrikbarend hoog'

Rotterdam, 13 januari 2009

ROTTERDAM - De fractie van GroenLinks heeft uit betrouwbare bron vernomen dat in 2008 meer dan 200.000 keer een borg van 4 euro is afgeschreven bij verkeerd uitchecken met de ov-chipkaart. 'Schrikbarend hoog', vindt raadslid Arno Bonte.

De zogenoemde borg moet betaald worden door reizigers die op hun eindbestemming vergeten om uit te checken. Het is ook voorgekomen dat mensen de borg in rekening is gebracht vanwege technische problemen met het systeem. Mensen kunnen vervolgens bij de RET een verzoek indienen om het borgbedrag terug te krijgen, maar lang niet iedereen doet dat, blijkt uit de uitgelekte cijfers.

De RET heeft eerder officieel naar buiten gebracht dat vorig jaar ongeveer 24.000 keer de borg is terugbetaald. Over het totale aantal afgeschreven 'boetes' doet het vervoerbedrijf echter geheimzinnig. Een betrouwbare bron meldt nu dat de RET in 2008 meer dan 200.000 keer de borg heeft afgeschreven. Dat betekent dat slechts één op de acht opgelegde borgen is terugbetaald aan de reizigers. GroenLinks is geschrokken van deze cijfers en wil dat het borgsysteem verdwijnt.

,,Reizigers klagen steen en been over kwijtgeraakte borgbedragen", zegt raadslid Arno Bonte. ,,Op onze website www.ov-chipklacht.nl staat dit onderwerp al tijden op nummer één in de klachtentop. Dat is ook niet erg verbazingwekkend als je de uitgelekte cijfers ziet."

Bonte wil een nieuw systeem invoeren bij verkeerd uitchecken. De halte waar de reiziger tijdens een volgende reis incheckt, moet volgens hem gaan gelden als de eindhalte van de vorige reis. ,,Je betaalt dan alleen het kilometerbedrag. De kans op fouten is niet groot, want meestal zal een reiziger verder reizen vanaf de plek waar hij eerder is uitgestapt. Het kan incidenteel voorkomen dat iemand ergens anders instapt dan waar de vorige reis is gestopt. In dat geval betaal je hooguit wat kilometers extra, maar heb je geen last meer van de borgboete."

Tijdens de raadsvergadering van 15 januari wil de fractie van GroenLinks van het college weten of het aantal van 200.000 afgeschreven borgbedragen klopt en wat het college vindt van het voorstel van GroenLinks om het borgsysteem af te schaffen.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Raadslid GroenLinks Rotterdam 06 - 24 759 207