Nieuw-Vlaamse Alliantie


Geen sancties voor boycot-burgemeesters (13/01/09)

Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Marino Keulen zal opnieuw géén sancties treffen tegen Vlaamse burgemeesters die de Europese verkiezingen van 7 juni zouden boycotten uit protest tegen de niet-splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat heeft de minister in het Vlaams parlement geantwoord aan Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker (N-VA). Ook in de aanloop naar de federale verkiezingen van 2007 nam de minister dezelfde houding aan.

Het bestaan van de tweetalige kieskring BHV is een anomalie. Voor de verkiezing voor het Europees parlement maken de 35 Vlaamse gemeenten van Halle-Vilvoorde zelfs mee deel uit van de Waalse kieskring. Een Waalse kandidaat uit bijvoorbeeld Virton kan stemmen ronselen in Halle-Vilvoorde, terwijl een kandidaat uit Vlaanderen dat niet kan in Wallonië. Dat deze discriminatie ondanks de vele politieke beloftes nog niet is weggewerkt, zit de gemeentebesturen van Halle-Vilvoorde hoog. De Franstalige inmenging in Halle-Vilvoorde zorgt er voor een verfransingsdruk.

Minister Keulen weerlegde in zijn antwoord ook nog de kritiek van de Franstaligen dat hij met twee maten en twee gewichten zou werken. Er zijn belangrijke verschillen zijn tussen de zaak van de Vlaamse burgemeesters en die van de niet-benoemde Franstalige kandidaat-burgemeesters. De Vlaamse burgemeesters vragen dus wat voor de hand ligt: zij eisen de uitvoering van een arrest van het Grondwettelijk Hof. De Franstalige kandidaat-burgemeesters daarentegen gaan moedwillig in tegen een arrest van de Raad van State. Eigenlijk verwerpen zij het feit dat hun gemeenten in Vlaanderen liggen, dat bijgevolg het Vlaamse toezicht van toepassing is en dat bijgevolg een Nederlandstalige kamer zich over hun zaak kan uitspreken.

N-VA-Kamerlid Ben Weyts heeft in het federale parlement een interpellatie ingediend ten aanzien van minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt. Hij wil weten of De Padt zal optreden in die gemeenten waarin de Europese verkiezingen geboycot zullen worden en zo ja hoe. Ben Weyts: "Ik ga ervan uit dat hij het standpunt van zijn liberale collega in de Vlaamse regering deelt. Anders zouden we een Vlaamse VLD en een federale VLD hebben en dat zou echt wel al te gek zijn."

Auteur:
Mark Demesmaeker, Vlaams parlementslid N-VA
Ben Weyts, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be