Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z00262 / 2080909330

Vragen van het lid Thieme (PvdD) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de Elfstedentocht en de Nieuwjaarsduik. (Ingezonden 12 januari 2009)

1
Kent u het artikel `Voorkom sponsoring van de Elfstedentocht'? 1)


2
Deelt u de mening dat de Elfstedentocht behoort tot het cultureel erfgoed van ons land en om die reden bescherming verdient? Zo ja, op welke wijze zou die bescherming gestalte kunnen krijgen wat u betreft? Zo nee, waarom niet?


3
Deelt u de mening dat van oorsprong niet-commerciële initiatieven zoals de Nieuwjaarsduik en de Elfstedentocht, juist omdat ze door vrijwilligers georganiseerd worden, vatbaar zijn voor onvrijwillige overname door commerciële partijen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze zou u dergelijke commercialisering van cultureel erfgoed willen tegengaan?


4
Ziet u mogelijkheden de Elfstedentocht voor te dragen voor de `representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed' van de Unesco, waarop ook andere evenementen zoals het Kabuki Theater en het Carnaval van Binche zijn opgenomen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn en wijze?


5
Is het waar dat Nederland de Conventie voor Immaterieel Erfgoed nog niet heeft geratificeerd? Zo ja, waarom niet en bent u bereid te werken aan spoedige ratificatie?


6
Bent u bereid voorafgaand aan ratificatie zelf de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed meer aandacht te geven en daaronder ook de bescherming van de Elfstedentocht tegen onnodige commercialisering te rekenen? Zo nee, waarom niet?


7
Is het waar dat bij de Nieuwjaarsduik in Scheveningen delen van de openbare ruimte zijn afgesloten voor het publiek en slechts tegen betaling aan een commerciële partij (Unox) toegankelijk waren? Deelt u de mening dat dit een ongewenste inbreuk is op de mogelijkheid zich vrij te bewegen in de openbare ruimte (bijvoorbeeld voor strandwandelaars) en een aantasting van het cultureel erfgoed? Zo nee, waarom niet?


8
Is het waar dat de mobiele eenheid bij het evenement aanwezig was, niet alleen om de orde te bewaren, maar ook om de commerciële belangen van Unox te verdedigen door mensen die geen Unox kaartje hadden de toegang tot het strand te weigeren? Zo ja, vindt u het correct dat een publieke dienst op deze wijze dienstbaar gemaakt wordt aan winst door derden?


9

Deelt u de mening dat de inzet van politiediensten bij evenementen die geclaimd of georganiseerd worden door commerciële partijen, ook betaald zou moeten worden door die commerciële partijen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze zullen deze diensten in de toekomst worden toegerekend aan commerciële partijen?


10
Deelt u de mening dat de bescherming van cultureel erfgoed dat van nationale betekenis geacht moet worden, zoals de Nieuwjaarsduik en de Elfstedentocht, bescherming van de landelijke overheid verdienen tegen oprukkende commercialisering? Zo nee, waarom niet?


1) NRC Handelsblad, 6 januari 2009: "Voorkom sponsoring van de Elfstedentocht"