Gemeente Leeuwarden

HCL in 2008 én 2009

Bron: gemeente Leeuwarden (08-01-2009)

In 2008 telde het HCL 16.509 bezoekers; het jaar daarvoor 5.974. Het aantal scholieren, studenten en leraren e.d. kwam uit op ongeveer 1500; eveneens bijna drie keer zoveel als in 2007.

Grootste publiekstrekkers waren de exposities. De tentoonstelling over de jaren vijftig met foto's van Bas den Oudsten getiteld Leeuwarden in de luwte trok de meeste bezoekers. De vaste presentatie het verhaal van Leeuwarden voldeed uitstekend, maar werd nog verder geschikt gemaakt voor toeristen en kinderen. In het voorjaar is een overeenkomst gesloten met de Leeuwarder amateur archeologen. Die presenteren sindsdien regelmatig hun vondsten in het HCL.

Het nieuwe HCL gebouw werd vanaf de officiële opening in december 2007 goed benut. De vergader- en multifunctionele ruimten werden druk gebruikt door allerlei organisaties. Zo'n 2700 personen brachten een bezoek aan het HCL in het kader van een overleg. Er werd flink geëxperimenteerd met de Prinsentuinzaal en de Eekhoffzaal, de grote zaal. Die werd behalve als tentoonstellingsruimte gebruikt voor heel verschillende functies.

In de nabije toekomst staan de volgende plannen gepland: meer tentoonstellingen, meer digitalisering en meer activiteiten voor met name toeristen, scholieren en de wijken en dorpen.

En vanaf 1 februari wordt de HCL-kar getrokken door de nieuwe manager Geart de Vries. Hij zal de koers gaan uitzetten voor een verder versterkte profiel van het HCL en de komende jaren de kansen die het nieuwe gebouw biedt invulling gaan geven.