Gemeente Zwolle

Betere doorstroming bussen door radiosysteem

Datum uitgave persbericht: 01/13/2009

Eén regelsysteem voor verkeerslichten moet tot een beter doostroming van het openbaar busvervoer in Zwolle leiden. Burgemeester en wethouders willen voortaan gebruik maken van een systeem dat Korte Afstand Radio (KAR) heet. Bussen kunnen daarmee via een radioverbinding communiceren met verkeerslichten. Zo´n systeem zorgt voor een stiptere dienstregeling en kan leiden tot meer gebruikers van het openbaar vervoer.

Volledige invoering van Korte Afstand Radio

Op sommige plaatsen in de stad wordt het KAR-systeem al gebruikt, maar bussen worden elders ook nog gedetecteerd door lussen in het wegdek. De provincie Overijssel, verantwoordelijk voor het busvervoer in de regio, wil van dat laatste systeem af. De provincie zet in op volledige invoering van KAR voor bussen. De gemeente wil daar nu aan meewerken door zo snel mogelijk in de hele stad het radiografische detectiesysteem mogelijk te maken. De provincie betaalt daar aan mee.

KAR leidt tot lagere kosten

Op termijn moet de keuze voor KAR leiden tot minder kosten voor de gemeente. Bij toekomstige omleidingen van busroutes hoeven bijvoorbeeld geen detectielussen meer in het wegdek worden aangelegd. Ook hulpdiensten kunnen in principe gebruik maken van de Korte Afstand Radio.

Bron: Afdeling communicatie
Datum van 13-01-2009 tot 12-02-2009