Nederlandse Politiebond


NPB: MEER AANDACHT VOOR PTSS BINNEN DE POLITIE NOODZAKELIJK

Er moet meer aandacht komen voor het ontstaan van posttraumatische stress-stoornissen bij politiewerknemers. Dat heeft de NPB vanavond (dinsdag 13 januari) bepleit in het actualiteitenprogramma Een Vandaag, naar aanleiding van het begin van de rechtszaak tegen Franklin F., de verdachte van de moord op hoofdagente Gabrielle Cervat. Een moord die veel van haar directe collega's diep heeft geraakt; een aantal van hen wordt op dit moment zelfs voor PTSS behandeld bij het AMC.

In andere organisaties waar blootstelling aan gevaarlijke situaties tot de dagelijkse gang van zaken behoort is men voortdurend alert op het ontstaan van psychische en emotionele verwerkingsproblemen bij de werknemers. Het lijkt de NPB wenselijk en verstandig dat de politiecultuur zich ook in die richting ontwikkelt. De NPB zal zich daar de komende jaren in ieder geval sterk voor maken.

Tijdens hun werk krijgen veel politieambtenaren te maken met ervaringen die een mens niet in zijn koude kleren gaan zitten: confrontaties met misbruik, ernstig lichamelijk letsel en zelfs directe doodsbedreigingen. Meestal verdwijnen de emotionele gevolgen van dergelijke ervaringen na enkele maanden vanzelf. Het komt echter ook voor dat een traumatische ervaring zich om een of andere reden niet goed laat verwerken. Iemand komt dan terecht in een langdurig en moeilijk te begrijpen proces, dat zijn leven totaal kan ontregelen.

In zo'n geval spreken we van een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). De NPB vindt dat het hoog tijd is voor meer erkenning van dit fenomeen binnen de Nederlandse politie, zowel in het belang van de individuele politiewerknemers die erdoor getroffen worden als in het belang van de politieorganisatie als geheel.

Gepubliceerd op 13 januari 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.