Gemeente Etten-Leur

Bijna eenderde besparen op kosten afvalinzameling

Etten-Leur kan bijna eenderde besparen op kosten afvalinzameling

Als alle inwoners van Etten-Leur het huishoudelijk afval zo goed zouden scheiden als zes gezinnen hebben gedaan bij het proefproject, zouden de kosten van de afvalinzameling kunnen dalen met 1,4 miljoen euro per jaar. Dat is een besparing van bijna eenderde op de 4 miljoen euro per jaar die het inzamelen thans kost. Dit heeft wethouder Jan van Hal van de gemeente Etten-Leur dinsdagavond 13 januari gezegd bij de afsluiting van de afvalscheidingsproef.

Wethouder Van Hal voegde aan zijn woorden toe, dat hij zich realiseert dat dit resultaat waarschijnlijk nooit behaald zal worden. Immers, een dergelijke vergaande afvalscheiding kan welhaast nooit gemeentebreed worden uitgevoerd. Maar hij wilde de vergelijking toch maken, om aan te tonen welke besparingen aan geld en welke effecten voor het milieu er zijn te bereiken met het zoveel mogelijk scheiden van afval aan de bron.

De wethouder deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst in het Oude Raadhuis met de zes gezinnen, die in de laatste acht weken van vorig jaar hebben deelgenomen aan een gemeentelijke proef met het scheiden van afval. In die periode hebben de gezinnen hun dagelijkse afval zoveel mogelijk gesorteerd naar soorten: gft-afval, papier, glas, textiel, plastic verpakkingsmateriaal, blik, luiers, klein chemisch afval en restafval. Doel van de proef was om een goed inzicht te krijgen in de afvalstromen binnen de huisgezinnen en om het belang van scheiden van huishoudelijk afval aan de bron laagdrempelig onder de aandacht van inwoners te brengen.

De zes gezinnen die hebben deelgenomen aan de proef met afvalscheiding hebben zich zeer bewust van hun vrijwillige taak gekweten en hebben aangetoond dat er nog flinke besparingen zijn te bereiken aan afvalgewichten en aan euro's. Doordat de hoeveelheid restafval bij scheiden aan de bron aanzienlijk terugloopt, dalen de verwerkingskosten ervan ook fors. De inzameling van plastic verpakkingsafval via de ondergrondse containers bij supermarkten, die vorig jaar is ingezet, levert eveneens een groot financieel voordeel op. Al die besparingen in geld zijn uiteindelijk terug te vinden in de hoogte van de tarieven van de afvalstoffenheffing, die het gemeentebestuur van de inwoners vraagt. Overigens heeft de gemeente Etten-Leur al een lage afvalstoffenheffing in vergelijking met omliggende plaatsen

Wethouder Van Hal beloonde de zes gezinnen voor hun medewerking aan het proefproject afvalscheiding met een gezinsarrangement in de nieuwe bioscoop Cine-Service in de Binnentuin in Etten-Leur.

20090113\pwm\0487

Agenda opinieraad
Verordeningen

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl