Vrije Universiteit Amsterdam

Asymmetrische informatie in Nederlandse motorrijtuigverzekering


* Startdatum 13-01-2009


* Tijd 13.45


* Locatie Aula


* Titel Asymmetrische informatie in Nederlandse motorrijtuigverzekering


* Plaats Aula


* Spreker T. Zavadil


* Promotor prof.dr. J.H. Abbring


* Onderdeel Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied Economie


* Evenementtype Promotie

Tibor Zavadil onderzocht asymmetrische (verborgen relevante) informatie in de Nederlandse motorrijtuigverzekering door zowel statische als dynamische econometrische methoden toe te passen op unieke longitudinale gegevens van een van de grootste Nederlandse verzekeraars. Hij ontwikkelde nieuwe micro-econometrische methoden om de empirische relevantie van moreel gevaar en negatieve selectie te kunnen analyseren. Zijn resultaten bewijzen de relevantie van moreel gevaar in de Nederlandse autoverzekering, wat bijzonder is in de empirische literatuur, die meestal geen bewijs voor asymmetrische informatie in autoverzekering vindt.

De meeste mensen houden niet van inkomensrisico's. Gelukkig kunnen ze deze risico's verkleinen door ze te delen met anderen. In moderne economieën wordt dit soort risicodeling aangeboden in de vorm van verzekeringen.
Er is een goede kans dat verzekerden voor de verzekering relevante informatie kunnen verbergen. Verzekeraars en verzekerden zijn dan asymmetrisch geïnformeerd.

Asymmetrische informatie kan twee vormen aannemen. Ten eerste is het denkbaar dat mogelijke klanten hun risico beter kunnen inschatten dan de verzekeraar. Dit kan leiden tot negatieve selectie op risico: klanten die een relatief hoog risico lopen ten opzichte van andere klanten met dezelfde door de verzekeraar waargenomen risicofactoren zullen zich relatief goed verzekeren. Ten tweede heeft de verzekeraar vaak geen volledige controle over het risicogedrag van de klant. In dat geval ontstaat er moreel gevaar: klanten met een betere dekking gedragen zich risicovoller. In beide gevallen kan de asymmetrische informatie de optimale marktwerking verstoren, wat een reden kan zijn voor overheidsingrijpen in verzekeringsmarkten.