Gemeente Heerlen

PERSBERICHT, 14 januari 2009

`Drijfzandmeisje' Nieuwsfoto van 2008
`Nieuwsfoto's van het Jaar 2008' vandaag bekend gemaakt

Rotterdam, 14 januari 2009 - Vandaag zijn in Villa Zebra in Rotterdam de winnaars bekendgemaakt van de jaarlijkse, door de jongerenkrant Kidsweek georganiseerde, fotoverkiezing `Nieuwsfoto van het Jaar 2008'. Dit is de enige fotoverkiezing waarbij jongeren het helemaal voor het zeggen hebben. Winnende fotograaf in de categorie `Binnenland' is Maurice Hamming met zijn foto van een meisje dat in januari in het drijfzand terechtkwam. De foto werd in opdracht van het ANP genomen. Op de vraag waarom de foto favoriet was, volgden verschillende antwoorden, variërend van `Je ziet de angst in haar ogen', `Aangrijpende foto' en `Omdat ik het niet leuk vind voor dat meisje en het lijkt me niet fijn.'

Maurice Hamming van Persbureau Meter over de winnende foto:

"Toen ik de foto maakte, wist ik het direct: Dit is een hit! Dat zie je, dat voel je. En dat voelt de lezer ook. Het ANP was ook direct enthousiast en zette de foto op het net. Het is de uitstraling van de foto die het hem doet en vooral natuurlijk de angst in de ogen van het meisje. Niet de calamiteit op zich."





De andere winnaars zijn fotograaf Jim Bourg in de categorie `Buitenland' met de bekende foto van McCain waarop hij zijn tong uitsteekt terwijl hij achter Obama aanloopt. In de categorie Sport wint fotograaf Kay Nietfeld met de foto van een Duitse amazone die van haar paard valt. Favoriet in de categorie Entertainment is een foto van Prinses Máxima tijdens Burendag, gemaakt door ANP-fotograaf Robin Utrecht. En de prijs `Nieuwsfoto van het Jaar 2008' in de categorie `Opvallend' gaat naar Alex Lamb. Hij legde de bijzondere ontmoeting vast tussen de kleinste man en de langste vrouw ter wereld.

Categorie Binnenland
Drijfzandmeisje - Het betreft een meisje uit Drachten dat in januari in het drijfzand terechtkwam. Ze speelde op een bult, werd meegesleurd door een modderlawine en eindigde in het drijfzand. Gelukkig was de brandweer er op tijd bij. (Maurice Hamming, foto ANP).

Categorie Buitenland
McClown - Presidentskandidaat John McCain loopt tijdens een tv-debat bijna naar de verkeerde tafel. Hij schrikt er zelf van en toevallig drukt een fotograaf op dat moment af. De foto bezorgde hem bij tegenstanders de bijnaam `McClown'. (Jim Bourg, foto Reuters)

Categorie Sport
Amazone valt van paard - De Duitse amazone Alexa Bendfeldt valt van haar paard El Greco tijdens wedstrijden in Hamburg (juni). (Kay Nietfeld, foto EPA)





Categorie Entertainment
Prinses Máxima, burendag - `Heb je al veel rommeltjes verkocht?' vroeg prinses Máxima aan een meisje op een rommelmarkt in Deventer? `Hoezo rommel?' reageerde haar moeder. Op een rommelmarkt verkoop je tweedehands spullen, geen rommel, dat weet toch iedereen! (Robin Utrecht, foto ANP)

Categorie Opvallend
Kleinste man ontmoet langste vrouw - Een gezellige ontmoeting in september tussen He Pingping, de kleinste man ter wereld 74 centimeter), en Swetlana, de vrouw met de langste benen 132 centimeter). De man uit Mongolië en de vrouw uit Rusland konden het ondanks de grote afstand goed met elkaar vinden. (Alex Lamb, foto Wenn) De Kidsweek LezersRaad (jongeren in de leeftijd 13/14 jaar) maakte de voorselectie van 110 foto's waarna kinderen in acht verschillende musea een maand lang konden stemmen op hun favoriete foto. Initiatiefnemers van de fotoverkiezing zijn jongerenkrant Kidsweek, Villa Zebra en ANP. De prijzen werden uitgereikt door de heer Leonard Geluk (wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs van de gemeente Rotterdam) en de jongerenwethouders Alexandra van Doorn (Financiën, Sport en Buitenruimte) en Kern Thompson (Wonen en Ruimtelijke Ordening). Er werd in totaal 3.500 keer gestemd in de vijf categorieën. De verkiezing heeft de plaats ingenomen van de kinderverkiezing van World Press Photo, nadat deze werd stopgezet. Nieuwsfoto's spelen een essentiële rol in Kidsweek dat zich in tekst en beeld volledig richt op jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar.




Gemeente Heerlen