Persberichten


Twee Gezondheid Paviljoens op Vakantiebeurs 2009

Publicatiedatum: 19-11-2008

Persbericht
Utrecht, 21 november 2008

Gezondopreis.nl: betere bescherming vakantieganger tegen ziektes op reisbestemming

Gezond op reis, maar ook gezond terugkeren. Dat is het streven van de organisaties die onder de noemer 'Gezondopreis.nl' al enkele jaren de aandacht vragen voor dit vraagstuk. Gezond op reis betekent advies inwinnen over eventuele gezondheidrisico's op bestemmingen, voorzorgsmaatregelen nemen en tijdens de hele reis alert blijven. Duidelijke uitgangspunten voor de ondersteuning door GlaxoSmithKline van de voorlichtingscampagne 'Gezondopreis.nl', dit jaar hoofdsponsor van de Vakantiebeurs, die van woensdag 14 januari t/m zondag 18 januari 2009 wordt gehouden in Jaarbeurs Utrecht.
Gezondopreis.nl presenteerde zich ook de afgelopen jaren al op de Vakantiebeurs maar brengt op de komende editie de thema's vakantie en gezondheid veel nadrukkelijker bij elkaar. Dit komt tot uiting op de twee Gezondheid Paviljoens op de beurs. In hal 1 staat het Paviljoen waar de beursbezoekers zich uitgebreid kunnen laten informeren over gezondheidsrisico's met professioneel advies van Travel Clinics en GGD. Het tweede Paviljoen staat opgesteld in hal 2 bij de verre bestemmingen. Vorig jaar trok het thema gezondheid al de aandacht van meer dan achtduizend aanstaande reizigers op de Vakantiebeurs.

Risicogebieden
Volgens dr. D. Overbosch, internist en directeur Travel Clinic Havenziekenhuis Rotterdam, laat ongeveer 60% van de reizigers naar risicogebieden zich al inenten tegen ziektes in deze bestemmingen. De overige 40% neemt geen voorzorgsmaatregelen, met alle risico's op het oplopen van een infectieziekte. De grote boosdoeners zijn nog steeds: malaria, geelzucht (hepatitis), gele koorts, reizigersdiarree, buiktyfus, knokkelkoorts, legionella en veteranenziekte. De Travel Clinic is één van de partners van Gezondopreis.nl, evenals de GGD.

Besmet voedsel
Besmet voedsel is een belangrijke oorzaak van ziekte tijdens de reis. Het eten van ijsklontjes, softijs, salades houdt al een risico in van besmetting met het virus dat geelzucht veroorzaakt. Dokter Overbosch adviseert reizigers zich acht weken voor vertrek te laten informeren over ziekterisico's en dan eventueel maatregelen te nemen. Deze mogelijkheid bestaat overigens ook op Schiphol nog voor last minute reizigers.

Verbetering
Er is wel sprake van verbetering, zegt Overbosch. Mede dankzij de actievere opstelling van de reisorganisaties en de verzekeringsmaatschappijen. De reisorganisaties wijzen waar nodig meer en systematischer op de noodzaak tot inentingen of andere voorzorgsmaatregelen. Steeds vaker is het advies onderdeel van de boekingsprocedure. De verzekeringsmaatschappijen zijn zich bewuster geworden van de noodzaak van inentingen en nemen de daarmee gepaard gaande kosten steeds meer op in hun pakketten. Jaarlijks krijgen zo ruim 40.000 vakantiegangers gezondheidsadvies en eventueel vaccinaties, afhankelijk van de polisvoorwoorden al dan niet vergoed door de verzekeringsmaatschappij.
Het baart medici wel zorgen dat in enkele landen sprake is van een malaria resistentie waardoor oude bestrijdingsmiddelen niet meer afdoende werken. Volgens Overbosch is de werking van de veelal voorgeschreven moderne pillen lariam of malarone voor 98% effectief.

www.gezondopreis.nl
Inmiddels doen al 1.600 van de 6.000 huisartsen in ons land zelf aan reizigersadvisering en dienen vaccinaties toe. De GGD-en geven op zo'n zeventig locaties voorlichting en verrichten inentingen. In Nederland zijn zo'n twintig Travel Clinics en er zijn ook nog eens rond de tachtig commerciële locaties organisaties actief. Wie in zijn omgeving naar een geschikt adres zoekt kan terecht op www.gezondopreis.nl.

Heel 2009
Het hoofdsponsorschap van de Vakantiebeurs stopt niet als de beurs op zondag 18 januari de deuren sluit. Gedurende heel 2009 worden activiteiten ontwikkeld. De piekperiodes voor de campagne zijn, naast de Vakantiebeurs, de voorjaarsvakantie in februari, de meivakantie en de grote zomervakantie.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2009 zijn van woensdag 14 januari t/m zondag 18 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 16 januari van 10.00 tot 21.00 uur.


Noot voor de redactie (