Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


02.12.2008

MVO organiseert Startbijeenkomst opstellen Energie-efficiëntie Plan 2009-2012

Op woensdag 14 januari 2009 verzorgt MVO een Startbijeenkomst voor het opstellen van de Energie-efficiëntie Plannen (EEP's). Bedrijven die deelnemen aan de Meerjarenafspraak Energiebesparing (MJA3) stellen elke vier jaar een EEP op met daarin de maatregelen die ze gaan nemen om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Bedrijven krijgen tijdens de bijeenkomst uitleg over het doel van het EEP, het tijdspad, het plan van aanpak en de rol van de vergunningverlener. SenterNovem is bereid gevonden het proces te ondersteunen. Dit neemt niet weg dat een belangrijk deel van de werkzaamheden door bedrijven zelf uitgevoerd dient te worden. Tijdens de bijeenkomst wordt uitgelegd wat de ondersteuning door de adviseur inhoudt en wat van de bedrijven zelf wordt verwacht. Bedrijven dienen zelf gegevens te verzamelen over het energieverbruik. Ze krijgen daarvoor hulpmiddelen aangereikt in de vorm van een EEP-format en de Energieverbruiksanalyse (EVA).

Drie maanden na de startbijeenkomst volgt er een tweede bijeenkomst waarbij de aandacht zal uitgaan naar de verwerking van de beschikbare gegevens en de voorbereiding op de brainstormsessies bij de individuele bedrijven.

De volgende stap is een brainstormsessie bij de bedrijven waarbij in samenwerking met de adviseur de mogelijkheden worden geïnventariseerd om de energie-efficiëntie te verbeteren. Daarbij worden o.a. de verbredingsthema's en de maatregelenlijsten besproken.

Voor bedrijven die niet hoeven deel te nemen aan de emissiehandel (ETS) is ook de rol van de vergunningverlener in dit proces belangrijk. De vergunningverlener is degene die het EEP uiteindelijk goedkeurt. Bedrijven wordt geadviseerd om de vergunningverlener tijdig bij het proces te betrekken. MVO-bedrijven krijgen hiervoor een voorbeeldbrief.

MVO-bedrijven die aan de startbijeenkomst willen deelnemen, kunnen zich tot 9 december a.s. aanmelden bij Frank Bergmans, 070-3195150.