Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
12-12-2008

Leerzaam proefschrift voor VVD'ers:
'Groen rechts' werkt niet

Het nieuwe 'groen rechtse' plan van de VVD, dat we méér moeten consumeren en 'optimistisch' een 'moderne economie' moeten stimuleren is geheel in lijn met de hedendaagse neoliberale politiek die het milieu juist niet ten goede gaat komen. Dit valt op te maken uit het proefschrift van Bram Büscher, waarop hij in januari promoveert bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen.

Hoewel het proefschrift over Zuidelijk Afrika gaat, zijn Büscher's conclusies ook op de Nederlandse milieupolitiek van toepassing. De voornaamste conclusie is dat de politiek van het marktdenken zich de laatste jaren steeds positiever en alomvattender presenteert, maar in wezen nog steeds dezelfde bestuursmodellen propageert waarvan al decennia duidelijk is dat deze juist de oorzaak zijn van het milieuprobleem. Een voorbeeld hiervan is de steeds verder toenemende commercialisering van de natuur door die te zien als een 'ecoservice' waar een prijskaartje aan zou moeten hangen. Het gevolg is de privatisering van de natuur en de fragmentering van ecosystemen. "Wat door neoliberalen zoals de VVD wordt gezien als 'innovatief' en 'vooruitgang' is in wezen niets anders dan een logisch vervolg op driehonderd jaar oud denken", aldus Büscher.

De conclusie dat de politiek rondom de pro-markt ideologie van het neoliberalisme fundamenteel nieuwe vormen heeft aangenomen, blijkt uit een studie naar grensoverschrijdende natuurparken in Zuidelijk Afrika. Büscher onderzocht de effecten van het neoliberalisme op deze parken, in het bijzonder intenties om biodiversiteit te beschermen en de lokale bevolking hierbij te helpen ontwikkelen. Uit het onderzoek bleek dat marktgeoriënteerd beleid de tegenstellingen tussen en binnen deze doelstellingen aanwakkert in plaats van vermindert.