Kleurrijke landen in twee CBI Paviljoens op Vakantiebeurs 2009 Publicatiedatum: 21-11-2008

Persbericht
Utrecht, 18 december 2009

Spreek je over 'kleurrijk', dan denkt de trouwe Vakantiebeursbezoeker zeker aan het CBI, het Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden, dat zich op de komende editie met twee podia zal presenteren. Lokale performers en artiesten laten iedereen vol enthousiasme meedelen in het bonte scala van traditionele podiumkunsten van hun geboortegrond. Van het warme oker van westelijk Afrika via het uitbundige groen van Colombia en Bolivia naar het felle rood en geel van Thailand en Zuidelijk Afrika. Presentaties waarmee het CBI optimaal invulling geeft aan het thema 'Kleurrijk' van de Vakantiebeurs 2009 en het prikkelende subthema 'Meet the locals'. De beursdata zijn van woensdag 14 januari tot en met zondag 18 januari 2009 in Jaarbeurs Utrecht.
Het CBI is een agentschap van het Ministerie van Buitenlandse zaken en werkt onder verantwoordelijkheid van de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Een van de taken is het bevorderen van het toerisme naar ontwikkelingslanden.

'Exotisch Paviljoen'
In het 'Exotisch Paviljoen', centraal in hal 3 temidden van de verre bestemmingen op de Vakantiebeurs brengt het CBI samen met een zeventigtal toeristische ondernemingen bekende en minder bekende 'exotische' vakantielanden onder de aandacht. Daaronder ook 'community based tourism', vakanties waar de locale bevolking nauw bij betrokken is in de vorm van medezeggenschap, betrokkenheid bij het management en delen in werkgelegenheid en inkomen. Voor de toerist bovendien een heel bijzondere vakantie ervaring.

Bijzondere ervaring
Zuidelijk en Oost Afrika zijn op de Vakantiebeurs ruim vertegenwoordigd met deelnemers uit Kenia, Madagaskar, Mozambique, Rwanda, Swaziland Zambia en Zuid Afrika. Stuk voor stuk bestemmingen met 'community based tourism', wat ook in toenemende mate populair wordt in Latijns-Amerikaanse landen zoals Colombia, Bolivia, Ecuador, en in het Verre Oosten. De Thaise nationale organisatie ter promotie van deze sympathieke vorm van toerisme is aanwezig op de Vakantiebeurs.

Bonte combinatie
Uit West Afrika komen delegaties van Ghana, Mali en Senegal, een nog weinig bezochte regio die de echt nieuwsgierige reiziger veel bijzonders te bieden heeft. Het gebied is een bonte combinatie van fascinerende culturen, interessante steden en met hier en daar langs de kust zelfs nog historische Nederlandse forten. Ook landschappelijk biedt deze bestemming een rijke variatie, van woestijn tot tropisch regenwoud.

'Balkan & Kaukasus Paviljoen'
In het 'Balkan & Kaukasus Paviljoen' van het CBI in hal 10 worden de 'laatste onontdekte bestemmingen in toeristisch Europa' onthuld. Delegaties van Bosnië & Herzegovina, Moldavië, Armenië en Georgië wijzen op de boeiende cultuur, het indrukwekkend religieuze erfgoed, interessante steden en vooral ook op de goede mogelijkheden voor actieve en avontuurlijke vakanties.
In de beide CBI Paviljoens verstrekken de nationale bureaus voor toerisme algemene oriëntatie over de diverse bestemmingen. Praktische informatie is volop verkrijgbaar in de stands van de hotels en touroperators. De gezellige sfeer bij het CBI, met podia vol vrolijke dansmuziek uit kleurrijke landen, spectaculaire performers en de meest heerlijke proeverijen met traditionele hapjes maken het voor de bezoekers van de Vakantiebeurs 2009 uiterst aangenaam om zich hier uitgebreid over deze bijzondere bestemmingen te informeren.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2009 zijn van woensdag 14 januari t/m zondag 18 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 16 januari van 10.00 tot 21.00 uur. Kaarten, met aanzienlijke korting van ¤ 5,50, zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via www.vakantiebeurs.nl.


Noot voor de redactie (