Persberichten

Vakantiebeurs 2009: Oostenrijk herdenkt componist Joseph Haydn in Burgenland

Publicatiedatum: 11-12-2008

Persbericht
Utrecht, 23 december 2008

De Nederlandse vakantieganger heeft al decennia lang veel waardering voor Oostenrijk. Tijdens de Vakantiebeurs 2009 worden de vele geneugten van het land volop in de schijnwerpers gezet. Speciale aandacht is er voor het Haydnjaar. Want voor de vele liefhebbers van deze wereldberoemde componist valt in het `Haydnjaar 2009' extra veel te genieten. Vooral in Eisenstadt, de hoofdstad van het Oostenrijkse Burgenland, waar ook het Haydn mausoleum is gevestigd. Het is de stad waar de vorsten Von Esterházy een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de componist.
De data van de Vakantiebeurs zijn van woensdag 14 januari tot en met zondag 18 januari. Aan de traditionele gezelligheid en lekker eten zal het op de Oostenrijkse presentatie in hal 9 van Jaarbeurs Utrecht zeker niet ontbreken. In de loop der jaren heeft de keuken zich steeds verder ontwikkeld tot een verfijnde gastronomie die ver weg is getrokken van de bekende schnitzel met friet en zure rauwkost. Exposanten uit alle regionen staan de liefhebbers van Oostenrijk ter zijde met deskundig advies over de talloze gevarieerde zomer- en winterbestemmingen, activiteiten en evenementen.

Haydnpad
Vakantiegangers kunnen volgend jaar in het mooie stadje Eisenstadt het Haydnpad gaan lopen. Onderweg komen zij in aanraking met bijzondere herinneringen aan deze befaamde componist en kan in een steeds wisselende natuur van zijn talloze muziekstukken worden genoten. Haydn componeerde ook veel muziek voor orgel en bespeelde dit instrument in tal van kerken. Het meest in de slotkapel van kasteel Esterházy, waar van maart tot en met oktober al zijn 117 symphonieën worden uitgevoerd.

Geliefd fietsgebied
Het oostelijk van Wenen gelegen Burgenland is niet alleen vanwege Haydn populair bij de toeristen, die hier kunnen fietsen langs meren en over licht golvende wijnhellingen. Het Burgerland was in Haydns tijd een afgelegen streek in de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. Vanwege de vlakheid is het zeer populair geworden als fietsgebied. Bekende fietsroutes zijn de Muradweg, de Inntalradweg en de Tauernradweg. Ook het vlakke Karintië met zijn vele bekende meren is een geliefde regio voor wandelaars en recreatiefietsers.

Topjaar
Met ruim 9 miljoen Nederlandse overnachtingen is 2008 een topjaar voor Oostenrijk. Dit is een plus van 3,7% ten opzichte van het jaar daarvoor en het hoogste aantal sinds 1991. Bijna 3,5 miljoen (40%) van die overnachtingen komt voor rekening van de zomergasten. Maar ook de winter bevalt de Nederlanders nog altijd zeer goed. In Den Haag wordt de Oostenrijkse winter zelfs nagebootst in `Snow City', opgezet in samenwerking met Oostenrijkse marketingpartners en Zwitserland.

Winst geboekt
De eerdere promotionele samenwerking tussen Zwitserland en Oostenrijk tijdens het EK voetbal is kennelijk goed bevallen. Oostenrijk betreurt het dat het Nederlandse legioen na het verlies van Rusland in Zwitserland niet mee kon verhuizen naar Oostenrijk, maar boekte flinke toeristische winst uit de impact van de fraaie tv-beelden die dit kampioenschap wekenlang genereerde. Het zal veel Nederlanders in de zomer wederom doen afreizen naar Oostenrijk. Om te fietsen, wandelen, klimmen, roeien of om cultuur op te snuiven. In Linz bijvoorbeeld, deze hoofdstad van Opper Oostenrijk en de Litouwse hoofdstad Vilnius zijn volgend jaar de culturele hoofdsteden van Europa.

De openingstijden van de Vakantiebeurs 2009 zijn van woensdag 14 januari t/m zondag 18 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 16 januari van 10.00 tot 21.00 uur. Entreekaarten, met aanzienlijke korting van ¤ 5,50, zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via www.vakantiebeurs.nl.


Noot voor de redactie (