Persberichten

Vakantiebeurs 2009: Walen en Vlamingen één in gastvrijheid

Publicatiedatum: 27-11-2008

Persbericht
Utrecht, 24 december 2008

Stripverhaal Belgisch toeristisch thema 2009

Wallonië en de Ardennen zijn vlakbij en bieden toch een verrassend andere wereld. Beide bestemmingen zijn razend populair voor korte vakanties bij Nederlandse toeristen, die hier graag een pint meepakken en zich tegoed doen aan overheerlijke maaltijden. De prijzen voor een midweek zijn bijzonder interessant. Vooral tijdens het voor- en naseizoen zijn goedkope verblijfsmogelijkheden te boeken. Vaak is het dan rustiger in de hotels, op bungalowparken en de campings en is de prijs aanzienlijk lager dan in het weekend. Menig hotel offreert tijdens een midweek gratis een derde nacht, een aanbieding die vooral bij 50-plussers in goede aarde valt. Maar uiteraard presenteren de Verkeersbureaus van Wallonië en de Ardennen veel meer Belgische toeristische verlokkingen tijdens de Vakantiebeurs, die van woensdag 14 tot en met zondag 18 januari 2009 wordt gehouden in Jaarbeurs Utrecht.

Franstalig België blijft één van de belangrijkste korte vakantiebestemmingen op de Nederlandse markt. De natuur, het Bourgondische leven, lekker actief zijn op de fiets, de mountainbike, in de kajak of tijdens een survivaldagje. Of genieten van de rust tijdens wandelingen langs velden, bossen en mooie dorpjes. In Wallonië is veel te zien, zoals kastelen, rommelmarkten, grotten, abdijen, musea, natuurparken en er zijn altijd allerlei evenementen. De goede prijs-kwaliteitverhouding en de gastvrije ontvangst spelen natuurlijk een belangrijke rol.

Pannetje mosselen
Brussel is steeds populairder bij het Nederlandse publiek. Het is een levendige stad met veel bezienswaardigheden, musea en winkelmogelijkheden. Ook geliefd zijn de gemoedelijke cafés, terrasjes en restaurants, waar kan worden genoten van een heerlijk pannetje mosselen en Belgisch bier. De belangrijkste tip voor Brussel is het aantrekkelijke niveau van de hotelprijzen in het weekend en de vakantieperiodes wanneer de Europese organisaties gesloten zijn en de zakenlieden vertrokken. Met aanbiedingen van twee nachten in een viersterren hotel voor de prijs van twee sterren in hartje stad.

Stripverhaal
Het stripverhaal is het Belgisch toeristische thema in 2009. Hergé, Peyo, Franquin en Morris zijn onlosmakelijk verbonden met Kuifje, de Smurfen, Guus Flater en Lucky Luke. Overal in Brussel en Wallonië staan exposities en evenementen op het programma. In Louvain-la-Neuve wordt het Hergé museum geopend. In Brussel is in mei de opening van het gloednieuwe Magrittemuseum, de heropening van het congrespaleis Square en zijn exposities en festiviteiten van Europalia met als thema China. Tot de andere attracties in Wallonië en Brussel behoren zeker de antiekmarkten, het maïslabyrint van Barvaux en de Grand Prix in Spa-Francorchamps. Het Belgisch Verkeersbureau is op de Vakantiebeurs te vinden in stand C070 in hal 11. Voor de beursbezoekers is het speciale consumentenmagazine Verrassend België verkrijgbaar, met daarin een bestelbon voor het aanvragen van specifieke brochures.

Geliefde 'Ollanders'
Het Vlaams Bureau voor Toerisme, dat zich in hal 11 presenteert in stand D050, wijst de geliefde 'Ollanders' graag op de geneugten van het shoppen in het nabije Antwerpen. Volgens woordvoerder Dirk Mertens nemen de Nederlanders een kwart van alle buitenlandse overnachtingen in de stad voor hun rekening en besteden zij gemiddeld ¤ 135,96 aan een uitje in de Scheldestad. De statistieken tonen aan dat Nederlanders gemiddeld 1,6 nachten in Antwerpen verblijven, in totaal 365.000 overnachtingen per jaar.

Chocolade van Burie
Volgens Annik Bogaerts van Toerisme Antwerpen zijn de vele winkelmogelijkheden voor 20% van de Nederlanders de reden voor een bezoek aan de stad. Ze vinden hier alles van hun gading, chic, brocante, design, klassiek en, niet te vergeten, de wereldberoemde chocolade van Burie. Ook voor de tweedehands winkel van Deborah Lodewijckx in de Aalmoezenierstraat bestaat altijd veel belangstelling.

Winkelattractie
Een grote winkelattractie in Antwerpen is sinds kort de geheel gerenoveerde Stadsfeestzaal die na brand en verval weer volledig is gerenoveerd. Op vier verdiepingen is een ruim assortiment aan winkels ondergebracht. In dit centrum, sfeervol gelegen aan de Meir en in 2008 verkozen tot beste winkelgebied, is ook de enige buitenlandse vestiging van La Place gevestigd.

Historische steden
Maar Vlaanderen heeft uiteraard veel meer te bieden dan alleen Antwerpen. Graag gezien en druk bezocht zijn zeker ook historische steden als Brugge, Ieper en Gent, het open Vlaamse landschap, de kust met brede stranden en het gastvrije platteland.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2009 zijn van woensdag 14 januari t/m zondag 18 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 16 januari van 10.00 tot 21.00 uur. Entreekaarten, met aanzienlijke korting van ¤ 5,50, zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via www.vakantiebeurs.nl.


Noot voor de redactie (