Universiteit Maastricht

Persberichten 2009

7 januari 2009
Grote eetlust genetisch bepaald of niet?
Catharina Pijls Lezing 2008 en uitreiking Catharina Pijls Aanmoedigingsprijs

Op 14 januari a.s. houdt Prof. Jane Wardle de jaarlijkse Catharina Pijlslezing aan de Faculty of Health, Medicine and Life Science van de Universiteit Maastricht. Wardle deed baanbrekend onderzoek naar de relatie tussen eetgedrag en overgewicht bij kinderen en de rol van genetische factoren hierin. De Catharina Pijls Aanmoedigingsprijs gaat dit jaar naar Thomas van Sloten voor zijn onderzoek onder diabetespatiënten.

Prof. Wardle gaat in haar lezing: Appetite and susceptibility to weight gain, in op de relatie tussen eetlust en gewicht. Welke rol spelen genetische- en omgevingsfactoren bij eetlust. Ze toont aan dat meer kennis over de gevoeligheid van mensen voor "obesogene" omgevingen de aanpak van overgewicht kunnen verbeteren.

Na afloop van de lezing ontvangt Thomas van Sloten de Catharina Pijls Aanmoedigingsprijs t.w.v. tweeduizend euro voor zijn onderzoeksverslag Limited mobility, ADL disablity and physical activity in persons with type 2 diabetes. De jaarlijkse aanmoedigingsprijs is de bekroning voor een wetenschappelijke prestatie op het terrein van de Gezondheidswetenschappen. De werkstukken worden beoordeeld op hun praktische en maatschappelijke relevantie, creativiteit en vernieuwende inzichten.
Thomas van Sloten schreef zijn onderzoeksverslag in het kader van het honoursprogramma geneeskunde. De belangrijke conclusie van zijn onderzoek is dat veel diabetespatiënten zonder duidelijke complicaties en niet onder specialistische behandeling zijn, toch beperkt worden in hun fysieke activiteiten.

De Stichting Catharina Pijls is vernoemd naar de Geleense farmaceute/apotheker Catharina Pijls (1901-1993). Als maatschappelijk zeer bewogen vrouw was zij ervan overtuigd dat voor het oplossen van gezondheidsproblemen meer nodig is dan alleen artsen en medicijnen. In 1984 is de Stichting opgericht met als doelstelling het bevorderen van de gezondheidswetenschappen in de meest ruime zin.

De Catharina Pijlslezing begint om 12.30 uur in de Rode Zaal, Universiteitssingel 50, kamer 0.480. De lezing en de prijsuitreiking zijn voor alle belangstellenden gratis toegankelijk.