Universiteit van Tilburg

7 januari 2009

Symposium jeugdliteratuur: Vensters op de Nederlandse Canon

Over de betekenis van het verleden in (jeugd)literatuur en musea

Het verleden en de betekenis daarvan voor het heden staan volop in de belangstelling sinds in 1996 de Canon van Nederland werd gepresenteerd. De Canon deed heel wat stof opwaaien: te smal, niet multicultureel, te weinig bèta, te weinig aandacht voor volksverhalen, om maar wat te noemen. In 2009 moet het basis- en voortgezet onderwijs leerlingen echter toch kennis laten maken met de vijftig vensters. Alle aanleiding om de Canon toch nog eens onder de loep te nemen vanuit het kind, de (jeugd)literatuur en het onderwijs tijdens een symposium aan de Universiteit van Tilburg op 14 januari onder de titel Vensters op de Canon. Heden en verleden in (jeugd)literatuur en musea.

In de vierentwintigste editie van het Tilburgse symposium over (jeugd)literatuur wordt een bijzondere plaats ingeruimd voor de rol van culturele erfgoedinstellingen. Samen met (jeugd)boeken vormen ze een belangrijke schakel tussen kind en onderwijs voor wat betreft de overdracht van de culturele en historische klassieken die in de verschillende canons, met een grote of kleine 'c', worden beschreven.

Openingslezing Herman Pleij
De sprekers op het symposium Vensters op de Canon zijn (jeugd)literatuurwetenschapper, bètawetenschapper, museummedewerker, docent, toetsdeskundige, auteur, illustrator of werkzaam op het terrein van cultuurbeleid en -educatie. Ze hebben allemaal hun eigen visie op de Canon van Nederland en de toepassingsmogelijkheden in het onderwijs. Herman Pleij, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde, verzorgt de openingslezing. Andere sprekers zijn Jan Paul Schutten, winnaar van de Gouden Griffel 2008; Gerard Rooijakkers, onderzoeker van het Meertens Instituut en de Universiteit van Amsterdam, en Govert Schilling, sterrenkundejournalist en auteur.

E. du Perronprijs 2008
Om 15.30 uur reikt de Tilburgse wethouder van Cultuur Hugo Backx de E. du Perronprijs 2008 uit aan Adriaan van Dis. Deze prijs is ingesteld door de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvT en de Gemeente Tilburg, voor mensen of instellingen de zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van een goede verstandhouding tussen bevolkingsgroepen in Nederland. Genomineerd waren Hülya Cigdem, Adriaan van Dis en Nelleke Noordervliet.