Wageningen Universiteit en Researchcentrum hans achterhuis Bronnen van Geweld - Hans Achterhuis

14 jan 2009 20:00

Locatie: Studium Generale Lawickse Allee 13 , Wageningen
Organisatie: Studium Generale

Hans Achterhuis spreekt over onze huidige conflictueuze maatschappelijke werkelijkheid. In zijn recente boek âMet alle geweldâ streeft hij ernaar zoveel mogelijk facetten van geweldgebruik in onderling verband te presenteren.Â

In deze lezingenserie focussen we op de moralisering van geweld. Kwaad en geweld worden vaak op één lijn gesteld, maar zijn niet gelijk aan elkaar. Ook goede bedoelingen monden regelmatig uit in geweld.

Hans Achterhuis op:
14 januari De geweldsproblematiek -Â
De eerste avond analyseert Achterhuis vanuit een brede filosofische kijk de geweldsproblematiek. Hij bespreekt de zes hoofdperspectieven op geweldgebruik. En de relatie met de thematiek van goed en kwaad wordt geïntroduceerd.

21 januari De banalisering van geweld
Het hoofdperspectief van het doel-middel denken staat deze avond centraal. Belangrijkste leidsvrouw in deze is Hannah Arendt. De plaats van de staat als monopolist van geweld en de rol van idealen en utopieën worden vanuit haar visie belicht.

28 januari Moraal en Politiek
President Obama beschouwt de Amerikaanse theoloog en filosoof Reinhold Niebuhr als zijn belangrijkste inspiratiebron. In zijn boek âMoral Man and Immoral Societyâ maakt Niebuhr een scherp onderscheid tussen moraal en politiek. Dit onderscheid is van groot belang voor de beoordeling van de inzet van geweld.

Contact
Meer informatie
Wiebe Aans Studium Generale
Wiebe.aans@wur.nl
info.sg@wur.nl
» meer Contact
Meer over dit onderwerp
Studium Generale