Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 8 januari 2009

E. du Perronprijs 2008 toegekend aan Adriaan van Dis

Wethouder van Cultuur van de Gemeente Tilburg, Hugo Backx, zal op 14 januari de 19e E. du Perronprijs uitreiken aan de schrijver Adriaan van Dis. Van Dis ontvangt de prijs vanwege 'zijn niet aflatende persoonlijke betrokkenheid bij het ideaal van een ruimhartige en open wereld, waarin de kool en de geit niet gespaard hoeven te worden'. De E. du Perronprijs is een initiatief van de Gemeente Tilburg en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg.

De E. du Perronprijs is ingesteld ter bekroning van mensen of instellingen die zich door hun actieve bijdrage aan de cultuur verdienstelijk hebben gemaakt voor wederzijds begrip en een goede verstandhouding van verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. Voor de E. du Perronprijs 2008 waren er drie nominaties: Hülya Çigdem, Adriaan van Dis en Nelleke Noordervliet.

Adriaan van Dis ontvangt de prijs voor zijn verhalenbundel Leeftocht. Veertig jaar onderweg, waarin hij de verhalen die hij de afgelopen decennia publiceerde in bundels en tijdschriften verzamelde, herschikte en deels herschreef. Uit Leeftocht (Augustus, 2007) komt een fascinerend beeld naar voren van een auteur die een leven lang worstelt met de categorieën en maatstaven waarlangs wij ons leven meten en waaraan wij ons al dan niet aanpassen. Ras, nationaliteit, sekse, geaardheid, taal, gedragscodes verliezen hun eenduidigheid wanneer ze worden gedoopt in de inkt van Van Dis.

Adriaan van Dis (1946) debuteerde in 1984 met Nathan Sid en publiceerde vervolgens onder meer de verhalenbundel Casablanca, de reisromans Een barbaar in China, Het beloofde land en In Afrika, de toneelstukken Een uur in de wind en Tropenjaren en de romans Zilver of het verlies van de onschuld, Indische Duinen, Dubbelliefde en De wandelaar. In 1996 schreef hij het Boekenweekgeschenk, de novelle Palmwijn. Van Dis' werk is in verschillende talen vertaald.

De jury bestond uit prof. dr. Sjaak Kroon (juryvoorzitter, UvT), drs. Geno Spoormans (secretaris, UvT), dr. Sander Bax (UvT), prof. dr. Herman Beck (UvT), drs. Wilbert van Herwijnen (voormalig wethouder cultuur gemeente Tilburg) en prof. dr. Kees Snoek (Sorbonne). Eerder werd de E. du Perronprijs uitgereikt aan Hall Ugur (1986), Non Lichtveld en Gerda Havertong (1988), de leesmethode Horizon (1989), Marion Bloem (1993), Max Velthuijs (1994), Hugo Pos (1995), Hafid Bouazza (1996), Anil Ramdas (1997), Karlijn Stoffels (1998), Heleen Volman (1999), Kader Abdolah (2000), Nilgün Yerli (2001), Fouad Laroui (2002), Carl Friedman (2003), Kees Beekmans (2004), Nicolaas Matsier (2005), de broers Karim en Hakim Traïdia (2006) en Guus Kuijer (2007).