Gemeente Gaasterlân-Sleat


Politieke jongerendag in Gaasterlân-Sleat

SPJ.jpg

Leerlingen CSG kiezen beste plan voor de gemeente!

In samenwerking met de Stichting Politieke Jongeren Projecten (PJP) organiseert de gemeente Gaasterlân-Sleat op woensdag 14 januari 2009 het project `Eigen Wijs'.

De dag wordt voor de 14e keer georganiseerd en zo'n 48 leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap Gaasterland in Balk doen mee. Gedurende de `werkdag' op het gemeentekantoor worden de leerlingen begeleid door de raadsleden en maken ze kennis met de lokale politiek. Per groep bedenken de leerlingen een project voor de gemeente. Het beste plan wordt beloond met EUR 1.250,00 en wordt dan ook daadwerkelijk uitgevoerd.

Eigen Wijs

`Eigen Wijs' is door het PJP ontwikkeld voor jongeren in de leeftijd van ongeveer 15 tot 21 jaar. Doelstelling is kennismaking met de lokale politiek en het stimuleren van betrokkenheid. De jongeren worden bereikt binnen het onderwijs, via de vakken maatschappijleer en geschiedenis. Gaasterlân-Sleat organiseert deze dag nu voor de 14e keer, in samenwerking met het CSG. Het project bestaat uit twee delen: een voorbereiding op school en een werkdag op het gemeentehuis. Tijdens de dag op het gemeentehuis komen de leerlingen in aanraking met de lokale politiek.

Kennismaken met lokale politiek

Dit jaar worden de leerlingen voor het eerst begeleid door de raadsleden van de gemeente Gaasterlân-Sleat. De jeugd wordt in werkgroepen verdeeld. Iedere groep bedenkt een plan over een bepaald onderwerp, zoals veiligheid, leefbaarheid of jeugdbeleid. Gedurende de dag krijgt dit plan steeds verder handen en voeten en wordt er een kostenplaatje aan verbonden. Samen met de raadsleden gaan de leerlingen de confrontatie aan met `de andere politici', met ambtenaren en belangenorganisaties. Zo maken ze van dichtbij mee hoe gemeentelijk beleid tot stand komt. 's Avonds moeten de leerlingen in een heuse jeugdraadsvergadering hun plan presenteren en verdedigen. Een dergelijke opzet staat garant voor een grote betrokkenheid van de leerlingen.

Jeugdraadsvergadering

's Avonds om 18.30 uur wordt de dag afgesloten met een heuse raadsvergadering voor de jeugd. De deelnemende leerlingen vormen voor deze gelegenheid de gemeenteraad. De jeugd neemt plaats aan de raadstafel in het raadhuis. Al discussiërend en onderhandelend moet er deze avond een keuze gemaakt worden voor één project. Het project dat uiteindelijk de meeste voorstanders krijgt, wordt beloond met een bedrag van maximaal EUR 1.250,00, zodat het project ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Burgemeester Willem Hoornstra leidt de vergadering in goede banen leiden. De jeugdraadsvergadering is openbaar dus u bent natuurlijk van harte welkom op de publieke tribune! Aanvang is 18.30 uur in het raadhuis.