Nederlands Dans Theater

Walking Mad | 07-05-2009 - Den Haag

* Click-Pause-Silence

* Wereldpremiere

Boek nu | Ander ballet

Parel uit verleden naast nieuw werk van deze tijd

14-01-2009

Drie internationale gastchoreografen bij Nederlands Dans Theater I

In het aankomende programma van Nederlands Dans Theater I, `The Second Person', staat een klassieker van een grootheid in de dans naast nieuw en jong werk uit deze tijd. De dansers van de Haagse dansgroep blazen het twintig jaar oude Enemy in the Figure van William Forsythe nieuw leven in. Daarnaast brengen zij de wereldpremière van de Fin Tero Saarinen: Bad Timing. Tot slot is er de reprise van The Second Person (2007) van Crystal Pite, sinds dit seizoen `associate choreographer' van het Nederlands Dans Theater.
De première van het programma `The Second Person' is op 5 februari in het Lucent Danstheater te Den Haag.

Tero Saarinen - Bad Timing
De Finse danser en choreograaf Tero Saarinen (1964) is voor de tweede keer te gast bij Nederlands Dans Theater I. Hij staat internationaal bekend om zijn visueel indrukwekkende decors en een dansstijl waarin kenmerken van klassiek ballet, hedendaagse Westerse dans en Japanse Butoh terug te vinden zijn. Met zijn eigen gezelschap `The Tero Saarinen Company' (Helsinki) treedt hij overal ter wereld op. Daarnaast maakt hij choreografieën voor bekende dansgezelschappen zoals het Batsheva Dance Company (Israël), het Göteborg Ballet en in 2006 het Nederlands Dans Theater (Frail Line). Zijn meest recente werk is Next of Kin (Tero Saarinen Company, mei 2008). Terwijl zijn vorige werken sterk poëtisch en surreëel waren, zal Saarinen's nieuwe stuk Bad Timing realistischer en aardser zijn. Het gaat de Fin hierin om de ontmoeting tussen mensen en om de mogelijkheden en onmogelijkheden van die ontmoeting. In Bad Timing werkt Saarinen dit op muziek van onder andere Jeff Buckley uit met zeven dansers, vier vrouwen en drie mannen. Zijn creatieve team bestaat uit Mikki Kunttu (licht ontwerp en decor) en Erika Turunen (kostuumontwerp).

William Forsythe - Enemy in The Figure
Forsythe maakte Enemy in the Figure in 1989 voor zijn Ballet Frankfurt. Het stuk werd door Nederlands Dans Theater I voor het eerst in 1999 op het Holland Festival gedanst. Het is een klassieker die nu door deze generatie dansers opnieuw wordt geïnterpreteerd. Forsythe laat in Enemy in the Figure elf dansers, zes vrouwen en vijf mannen, in een explosie van energie, vaart en jachtigheid over het podium razen. Op de muziek van Thom Willems ontstaat een spannende en hectische dynamiek terwijl de dansers zich over de vloer, door het licht en het donker bewegen. Duwend en sjouwend met een lichtbak en kabels. Deze geordende chaos is kenmerkend in het werk van Forsythe, die algemeen beschouwd wordt als één van de meest toonaangevende choreografen ter wereld.
"There is nobody to compare to Forsythe. He will be remembered as ballet's Mozart." -- Dance Europe

Crystal Pite - The Second Person
De Canadese choreografe Crystal Pite (1970) is sinds dit seizoen als `associate choreographer' aan het Nederlands Dans Theater verbonden. Zij maakte tot nu toe drie choreografieën voor Nederlands Dans Theater I: Pilot X (2005), The Second Person (2007) en Frontier (2008). In The Second Person zet Pite een sterke sfeer neer waardoor het publiek wordt meegetrokken in een andere wereld. Er staan in deze choreografie maar liefst vierentwintig dansers op het podium. Doordat zij allemaal hetzelfde zakelijke, donkere maatpak en strenge zwarte bril dragen levert dit een krachtig beeld op van het collectief: uniform en anoniem. Tegen de achtergrond van een dreigende wolkenlucht boven de stad verbeelden zij de wisselwerking tussen het collectief en het individu, zoekend naar een eigen identiteit. " ...wat is het eigenzinnig speels en poëtisch in de wereld van Pite. Een aanwinst dus voor het NDT" (NRC Handelsblad, februari 2007)

Nederlands Dans Theater