Gemeente Soest

.

Gemeente leidt Provinciale Staten rond

14 januari

Soesterberg is toe aan een inhaalslag

Het college en de gemeenteraad van Soest ontvingen maandagmiddag 12 januari een flinke delegatie van Provinciale Staten in Soesterberg. Het gemeentebestuur van Soest heeft aan het provinciebestuur een toelichting gegeven over het Masterplan Soesterberg en de noodzaak om niet alleen de vliegbasis te ontwikkelen maar óók het dorp Soesterberg.

In september 2008 presenteerde de gemeente Soest de eerste opzet voor het Masterplan al aan de bewoners van Soesterberg. Dat werd in grote lijnen positief ontvangen. Bewoners leverden tijdens diverse bijeenkomsten ook inbreng voor het Masterplan. Omdat er door de aanwezigheid van de vliegbasis jarenlang geen ontwikkelingen mogelijk waren, is het dorp nu echt toe aan een inhaalslag. Dat is precies wat het college van Burgemeester en Wethouders wilde laten zien aan Provinciale Staten. Want om de ideeën uit het Masterplan uit te kunnen voeren, is een aanzienlijke financiële bijdrage van de provincie nodig.

De Statenleden kregen eerst in evenementencentrum Casino een presentatie van het concept Masterplan. Daarin werd nadrukkelijk aangegeven hoe belangrijk het is om:

* de barrièrewerking van de N237 op te heffen, door de weg verdiept aan te leggen;

* het bedrijventerrein Soesterberg Noord te renoveren en een deel van de bedrijven te verplaatsen;

* een campusstrook met allerlei voorzieningen aan te leggen die door het dorp loopt tot aan de vliegbasis;

* nieuwe woningen te bouwen aan de rand van het vliegveld.

Na de presentatie ging het gezelschap het dorp in. Eerst werd een bezoek gebracht aan bedrijventerrein Soesterberg Noord. Vervolgens liepen gemeente- en provinciebestuurders een rondje door het centrum en brachten een bezoek aan de Rademakerstraat en het Dorpsplein.

Tot slot reed het gezelschap langs de Richelleweg waar - als alle procedures goed verlopen - een bedrijventerrein komt dat plaats kan bieden aan onder andere bedrijven die nu in Soesterberg Noord gehuisvest zijn.

De vice voorzitter van Provinciale Staten gaf aan dat het goed was om persoonlijk te zien waarom het nodig is dat er - naast de ontwikkeling van de vliegbasis - aan een Masterplan Soesterberg wordt gewerkt.

Gemeente Soest en de Provincie Utrecht blijven daarom samen optrekken in de ontwikkeling van de vliegbasis en het Masterplan Soesterberg. In het voorjaar wordt een nadere uitwerking van het Masterplan gepresenteerd.