Gemeente Soest

.

Torenklokken Oude Kerk zwijgen tijdelijk

14 januari

Het luidwerk van de klokken van de Oude Kerk aan de Torenstraat in Soest moet vanwege slijtage gerenoveerd worden. In de week van 19 tot en met 23 januari worden delen van het mechanisme gedemonteerd voor herstel. Door deze werkzaamheden kunnen de klokken gedurende 7 weken niet geluid worden.

De kerktoren is monumentaal eigendom van de gemeente Soest. In de toren hangen twee luidklokken, waarvan de grootste één van de oudste van Nederland is. Deze klok is gegoten in 1506. De kleinere klok is gemaakt in 1950.

Om de klokken te kunnen luiden worden deze in beweging gebracht met behulp van touwen. Het mechanisme dat deze beweging mogelijk maakt is het luidwerk. Dit dient gedeeltelijk vervangen te worden. Andere onderdelen, zoals de klepels, worden hersteld.

Het werk wordt uitgevoerd door de Koninklijke Eijsbouts, een bedrijf met een grote ervaring in het maken en onderhouden van torenklokken en uurwerken. De te vervangen en herstellen onderdelen van de torenklokken worden gedemonteerd en meegenomen naar de werkplaatsen van de Koninklijke Eijsbouts.

Nadat de onderdelen nagemaakt of hersteld zijn worden deze weer teruggeplaatst. Het is de bedoeling dat de klokken op 7 maart weer in gebruik zijn.