Het Jeugdcultuurfonds Nederland gaat van start

14/01/2009 10:00

St. Jeugdcultuurfonds Nederland

Op 1 januari 2009 is de landelijke stichting Jeugdcultuurfonds van start gegaan. Het Jeugdcultuurfonds zet zich in om kinderen in achterstandssituaties mee te laten doen aan culturele of kunstzinnige activiteiten, zoals muziek- dans of toneellessen.

De landelijke stichting Jeugdcultuurfonds wordt gefinancierd door het ministerie van OCW en het Fonds voor Cultuurparticipatie en werkt aan het verspreiden van lokale Jeugdcultuurfondsen in heel Nederland. Het streven is om in 2012 landelijk dekkend te zijn. Alle provincies en de vier grote steden beschikken dan over een lokaal of regionaal Jeugdcultuurfonds.

Het landelijke Jeugdcultuurfonds werkt nauw samen met het Jeugdsportfonds. De inspanningen van het landelijke Jeugdsportfonds resulteerden het afgelopen jaar in ondersteuning van 10.000 kinderen.

Op dit moment wordt het eerste lokale Jeugdcultuurfonds opgericht in de gemeente Venlo. De gemeenten Rotterdam, Eindhoven en Den Bosch treffen voorbereidingen om een eigen,lokaal Jeugdcultuurfonds te starten.

Volgens schattingen zijn er in Nederland ongeveer 300.000 kinderen die om financiële redenen niet mee kunnen doen. Hun ouders hebben te weinig geld voor de sportclub, voor een keertje naar de film, voor nieuwe kleren en voor muziek- of toneelles.

Het Jeugdcultuurfonds wil dat alle kinderen in Nederland zich kunnen ontwikkelen in minstens één kunstdiscipline. Dat kunnen muzieklessen zijn, dans of toneel, maar ook schilderen, circuslessen of schrijven. Het Jeugdcultuurfonds stimuleert daarmee de persoonlijke ontwikkeling en creëert kansen voor kinderen. Zo vormt participatie een middel tegen armoede en sociale uitsluiting.

In tijden van financiële crisis zal het onderwerp armoede hoger op de agenda komen en is een breed draagvlak voor het Jeugdcultuurfonds noodzakelijk. Voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken, Ahmed Aboutaleb maakte voor 2008 en 2009 tachtig miljoen euro extra vrij voor participatie van kinderen door middel van sport, het beschikbaar stellen van computers en cultuur. Gemeenten kunnen deze middelen voor cultuur en actieve kunstbeoefening inzetten.

Een lokaal of regionaal Jeugdcultuurfonds betaalt het lesgeld voor kinderen die graag actief kunst willen beoefenen (tot een maximum van 450 euro per kind per jaar), maar van wie de ouders te weinig geld hebben. De aanvraag voor het geld vindt plaats via professionals in het onderwijs, de jeugdhulpverlening en welzijnsinstellingen. Ouders kunnen zelf geen aanvraag indienen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://jeugdcultuurfonds.nl