Gerechtelijke organisatie

Centrale Raad van Beroep buigt zich over bijdrageplicht voor gepensioneerden wonend buiten Nederland (pensionadoâs)

Utrecht, 14 januari 2009 - Op grond van de Zorgverzekeringswet (Zvw) zijn gepensioneerden die een Nederlands pensioen ontvangen en wonen binnen de Europese Unie (EU) of in een verdragsland verplicht bijdragen te betalen. Die bijdragen bestaan uit een niet-inkomensafhankelijk deel ter hoogte van de gemiddelde reguliere premie voor een ziektekostenverzekering in Nederland, een inkomensafhankelijk deel gelijk aan de Zvw-premie in Nederland en een inkomensafhankelijke bijdrage ter hoogte van een deel van de in Nederland verschuldigde AWBZ-premie. Laatstgenoemde bijdrage is naar aanleiding van het vonnis van de voorzieningenrechter van de rechtbank 's-Gravenhage van 31 maart 2006 (LJN AV7778) aangepast en met terugwerkende kracht gebaseerd op een zogenoemde woonlandfactor. Betrokkenen hebben op grond van een EG-verordening in hun woonland recht op medische zorg op grond van de wetgeving van dat land en de kosten van die zorg worden op grond van het gemeenschapsrecht door Nederland betaald.

Vòòr de invoering van de Zvw betaalden Ziekenfondsverzekerden, die wonen binnen een ander EU-land of een verdragsland, premies ZFW en AWBZ en particulier verzekerden betaalden alleen premie voor de door hen gesloten particuliere verzekeringen. Zij konden zich ook vrijwillig verzekeren voor de AWBZ

Een groot aantal personen heeft tegen de opgelegde bijdrage (op grond van de Zvw) bezwaar gemaakt, omdat zij nu meer zouden moeten betalen voor vaak slechtere zorg. De rechtbank Amsterdam heeft inmiddels de beroepen van een beperkt aantal van de betrokkenen tegen de opgelegde bijdragen ongegrond verklaard.

De Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in sociale verzekeringsgeschillen in Nederland, zal donderdag 15 januari 2009 vanaf 10.00 uur (de eerste) elf zaken van betrokkenen ter zitting behandelen. Zij stellen zich kort samengevat op het standpunt dat zij op grond van het gemeenschapsrecht een keuzerecht hebben om zich al dan niet aan te melden voor betaling van een bijdrage krachtens de Zvw. Voor zover zij een zodanig keuzerecht niet hebben, menen zij dat de bijdragen in strijd zijn met de artikelen 18 (vrij verkeer van unieburgers) en 39 (vrij verkeer van werknemers) van het EG-verdrag. Ten slotte is aangevoerd dat de woonlandfactor niet juist is vastgesteld.

Voor informatie kunt u zich wenden tot:
Centrale Raad van Beroep
Voorlichting en Communicatie
B.C. Rog
Telefoon: 030 850 21 12
Email: crvb@rechtspraak.nl

LJ Nummer

AV7778

Bron: Centrale Raad van Beroep Datum actualiteit: 14 januari 2009 Naar boven