Kabinet populairder bij ondernemers

14/01/2009 10:24

VNO-NCW

DEN HAAG, 14 JANUARI 2009 - Het kabinet is het afgelopen jaar bij ondernemers een stuk populairder geworden. Ondernemers geven de ministersploeg een 6,2 als rapportcijfer; een jaar geleden was dit nog een 5,4. Dit blijkt uit de Nieuwjaarsenquete van het VNO-NCW-opinieblad Forum onder ruim driehonderd bedrijfsdirecteuren.

Ruim de helft (52 procent) van de ondernemers zegt tevreden te zijn over het kabinet, terwijl dat een jaar geleden nog maar 25 procent was.

De belangrijkste verklaring voor deze stijging is de manier waarop het kabinet samen met De Nederlandsche Bank de crisis in de financiële sector heeft aangepakt. Driekwart zegt hierover tevreden te zijn. Bovendien zegt 42 procent van de ondernemers de laatste maanden positiever te zijn gaan denken over de Europese samenwerking.

Opvallend is de snel gegroeide waardering voor PvdA-minister Wouter Bos (Financiën). Een jaar geleden kreeg hij van ondernemers nog een 5,3 als rapportcijfer, waarmee hij de minst populaire van zestien ministers was. Nu staat Bos met een 6,8 op de bovenste sport van de populariteitsladder. Minister-president Balkenende staat op de tweede plaats (6,5), gevolgd door zijn CDA-partijgenoten Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken en Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat (beiden 6,4). De ranglijst wordt gesloten door PvdA-minister Jacqueline Cramer van VROM (5,1) en André Rouvoet van de Christenunie, die de portefeuille Jeugd en Gezin heeft (5,0).

Ondernemers stemmen nog altijd meestal op de VVD of op het CDA. Als er nu Tweede-Kamerverkiezingen gehouden zouden worden, dan zou 39 procent op de VVD stemmen en 26 procent op het CDA. Beide partijen hebben zich qua steun onder ondernemers licht verbeterd ten opzichte van de Forum Nieuwjaarsenquete van een jaar geleden. Opmerkelijk is ook de sterke groei voor D66. Bij de verkiezingen van 2006 kreeg hij nog 4 procent van de ondernemersstemmen, inmiddels is dat opgelopen naar 14 procent.

De volledige resultaten van de Forum Nieuwjaarsenquete zijn te vinden op www.vno-ncw.nl.





http://www.vno-ncw.nl