Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


13 jan 2009

Nederlanders voelen zich in 2008 iets veiliger dan in 2003

TNS NIPO heeft, in opdracht van Dagblad Trouw, het vijfjaarlijkse onderzoek `De Staat van het Recht' uitgevoerd. In dit onderzoek wordt de mening van Nederlanders gepeild over onderwerpen als criminaliteit, misdaadbestrijding en het functioneren van politie en justitie.

De uitkomsten zijn vervolgens vergeleken met soortgelijke onderzoeken uit 1991, 1998 en 2003. Enkele opvallende conclusies:
* Het percentage Nederlanders dat zich in 2008 op straat onveiliger voelde dan tien jaar geleden is 51%. In 2003 lag dit percentage nog op 57%.

* Twee op de tien Nederlanders zijn de afgelopen 12 maanden zelf het slachtoffer geweest van een vorm van criminaliteit. Het meest hierbij genoemd zijn: schade aan eigendom en diefstal van fiets.
* In 2008 vindt 69% van de Nederlanders dat het strafrechtsysteem een belangrijke bijdrage levert aan een goed functioneren van de samenleving. Dat is 7% minder dan in 2003.

* Ongeveer driekwart van de Nederlanders zien harder en vaker optreden, strenger straffen en meer bevoegdheden voor agenten als mogelijke oplossingen voor het `falende' strafrechtssysteem.
* Een kleiner deel van de Nederlanders wil vrijheden inleveren voor meer veiligheid (40%) dan het deel dat hier niets voor voelt (54%).

* Vier op de tien Nederlanders vindt dat alle coffeeshops in Nederland moeten sluiten. 8% weet het niet en 50% is het hier niet mee eens.