Gemeente Alkmaar


Alkmaar maakt inhaalslag onderhoud groenvoorziening

Alkmar, 14 januari 2009

Alkmaar maakt een inhaalslag op het terrein van groenvoorziening. Burge-meester en wethouders stellen de gemeenteraad voor in te stemmen met het beschikbaar stellen van extra financiële middelen om achterstanden van het groenonderhoud te kunnen wegwerken. In totaal moet 36 hectare groen worden vervangen; de kosten van uitvoering worden geraamd op EUR 6,4 miljoen euro. De gemeenteraad heeft vorig jaar - bij de vaststelling van de programmabegroting - al ingestemd met het beschikbaar stellen van extra financiële middelen om de groenvoorziening in Alkmaar versneld op het gewenste peil te kunnen brengen.

Het totale budget dat Alkmaar op dit moment aan groenonderhoud besteedt bedraagt EUR 3,3 miljoen. Daarnaast zijn in de afgelopen jaren groenreconstructies betaald uit de zgn. CAI-gelden: tussen 2005 en 2008 kon b.v. 11 hectare groen worden vernieuwd in Zuid Overdie, West, Oudorp en De Mare. De groenherinrichting voor beheerplan Het Bolwerk en de Rekerhout zijn gedeeltelijk gefinancierd uit middelen van het Grote Stedenbeleid.

Om verpaupering te voorkomen en om de kwaliteit van de parken en plantsoenen in stand te houden is 5% verhoging van het huidige budget noodzakelijk. Bij de bespreking van de nota Evaluatie Groenbeleidsplan op 17 juni 2008 heeft de gemeenteraad gevraagd om een inventarisatie van herinplant en de financiële consequenties hiervan. Om de kosten van uitvoering te kunnen betalen is bij de vaststelling van de perspectiefnota extra geld bedongen. Met de beschikbaar gestelde financiële middelen kunnen de komende vijf jaar de `achterstandsgebieden' worden aangepakt. Verantwoordelijk wethouder Simon Binnendijk is blij met het groenplan en verwacht dat de gemeenteraad ook hiermee zal instemmen. `Een groene woonomgeving is een belangrijke vestigingsvoorwaarde en voldoet tevens aan het gewenste toekomstbeeld. In de Stadsvisie Alkmaar 2030 wordt het wensbeeld van Alkmaar omschreven als `duurzame stad in het groen'. Daar willen we met deze inhaalslag en in nauwe samenwerking met de inwoners van Alkmaar daadwerkelijk gevolg aan geven.'

Bijlage; Nota Alkmaars groen in beeld

14 januari 2009