Leefbaar Rotterdam


woensdag, januari 14, 2009

Milieucriminaliteit nauwelijks aangepakt

Maandagavond liet Nova een reportage zien over milieucriminaliteit. Hieruit bleek dat in Nederland op grote schaal milieumisdrijven worden gepleegd. Zo ook in Rotterdam. De strafmaat en pakkans zijn zo laag dat criminelen zich niet laten afschrikken. Marco Pastors wil de aanpak van milieucriminaliteit hoog op de agenda van de burgemeester zetten.

Sloopschepen, illegale afvalverbranding, bodemvervuiling, asbest en gevaarlijke chemicaliën die in het water worden geloosd. De verslaggevers van Nova gingen er naar op zoek en stootten moeiteloos op een tiental milieumisdrijven. Een paar van die misdrijven werden gepleegd in Rotterdam. Een milieurechercheur van de Zeehavenpolitie Rotterdam wordt gefilmd bij een van de grootste lozingsplekken van de Rotterdamse haven: Hier wordt koelwater en afvalwater geloosd. Hierdoor kunnen allerlei verontreinigingen meekomen die slecht zijn voor de waterkwaliteit.. Een gebrek aan mankracht wordt genoemd als een van de belangrijkste oorzaken waarom dossiers niet of onvoldoende worden opgepakt.

Uit de reportage blijkt dat er veel kansen liggen voor criminelen om met een vervalst formulier, of een niet compleet dossier, heel veel geld te verdienen. Door bureaucratie en gebrek aan mankracht wordt het milieubendes veel te gemakkelijk gemaakt. Bert Wijbenga, in de Raad van Hoofdcommissarissen verantwoordelijk voor milieu, vindt dat milieucriminelen niet anders behandeld moeten worden dan harddrugscriminelen. De pakkans moet hoger en de strafmaat moet bedreigender.

Marianne van den Anker, voormalig raadslid voor Leefbaar Rotterdam, vroeg in januari van vorig jaar al aandacht voor milieucriminaliteit. Volgens haar hebben milieucriminelen in de Rotterdamse haven vrij spel. Oud-burgemeester Opstelten zei geen aanwijzingen te hebben dat milieuboeven momenteel massaal hun slag slaan. Verder liet hij in juli 2008 per brief weten dat de aanpak op dat moment op een adequaat niveau lag. Uit de reportage van Nova blijkt echter het tegendeel

Marco Pastors zal hierover schriftelijk vragen aan het college stellen.