FloraHolland


Bolbloemenbericht week 2

FLORAHOLLAND (14 januari 2008) - Een goed begin is het halve werk. De prijzen voor de bolbloemen liggen ruim 8 procent hoger dan vorig jaar in de vergelijkbare week en dat is op zich een goed teken in de huidige afzetmarktontwikkelingen. Zeker gezien de fors ingetreden winter is een gemiddelde prijsvorming van EUR 0,19 voor alle bloemen aanzienlijk beter dan vorig jaar. Het is echter wel pijnlijk te moeten constateren dat die betere prijsvorming vooral veroorzaakt wordt door ruim 20 procent minder aanbod dan vorig seizoen. Deels is die mindere aanvoer te wijten aan de belabberde prijsvorming van vorig jaar voor een aantal productgroepen, welke er toe heeft geleid dat een aantal broeiers later begint. Ook wordt de mindere aanvoer veroorzaakt door het feit dat we toen te maken hadden met een veel vroeger seizoen door de natuurlijke vroegheid van de voorjaarsbloeiers. Maar bij een aantal productgroepen wordt het mede veroorzaakt door het feit dat de koude sanering voelbaar wordt.
Voor de komende week ziet het er gunstig uit. De weersomstandigheden laten straatverkoop in de grootste delen van Europa weer toe en de consumenten beginnen te wennen aan het feit dat het economisch minder gaat. Dat uit zich in besluitvorming rond vermindering van uitgaven aan vakanties en luxere artikelen. Een bloemetje past dan wel om de fleurigheid erin te houden en dàt is een prachtige natuurlijke reactie voor onze branche.

Tulpen:
Maar liefst 25 procent minder aanvoer dan vorig jaar betekende een verrassend laag aanbod. De prijzen waren goed, soms waren de tulpen zelfs duur. Door grote acties in met name de Duitse retail -eerder en in grotere aantallen dan ooit voor de tijd van het jaar- stegen de prijzen van het `normale' assortiment tot soms te hoge waarden voor een gezonde markt. Want mooie partijen `Leen van der Mark' voor 2 dubbeltjes en veel cultivars van het massasegment die in prijsvorming konden wedijveren met de exclusievere cultivars, daar betalen een aantal partijen toch teveel tol voor in de loop van de komende weken. Tenminste, als het iets tegen gaat zitten of de aanvoer echt los gaat komen. Maar desalniettemin was het een mooie opsteker voor de broeiers die aan de markt zijn en de eerste klap is -letterlijk en figuurlijk- een daalder waard: 52 miljoen tulpen voor (ruim) EUR 0,15 zijn mooie cijfers.

Ook op FloraHolland vestiging Aalsmeer blijven de aantallen ver achter ten opzichte van vorig jaar in de vergelijkbare week. De gemiddelde prijs was een stuk beter en kwam gemiddeld op EUR 0,158. De duurste tulp aan het einde van de week was: `Maureen' die ver boven de euro ging. De `Prinses Irene' van Hollandse bodem doet het ook erg goed en kwamen met prijzen ruim boven de EUR 0,25. Het assortiment neemt in de breedte iedere dag toe. Het zijn mooie tijden.

Op FloraHolland vestiging Rijnsburg was de aanvoer 20 procent minder dan een jaar geleden. De middenprijs was met EUR 0,158 ruim 2 centen hoger dan vorig jaar. Voor zware `Orange Princes' werd EUR 0,53 betaald.'Orange Princes' werd met een middenprijs van EUR 0,48 sowieso goed betaald. Ook `Prinses Irene' werd met EUR 0,27 goed betaald. Afgelopen dinsdag 13 januari werd een winterpresentatie tulp georganiseerd in de showruimte van FloraHolland Rijnsburg. Iedereen was van harte welkom om de show te bekijken en via de schitterende voorbeeldarrangementen inspiratie op te doen voor de klanten.

Lelies:
Met uitzondering van de Longiflorums leverden de lelies over de gehele linie weer iets in. Dat terwijl de aantallen bij de Aziaten en Longiflorums tot in de dubbele cijfers daalden. Maar de 16 procent toename van de LA's en de 5 procent groei van de Oriëntals compenseerden de totale lelieaanvoer tot een te grote toename. Al was de tendens in de week een goede, deze was sterk oplopend en haast parallel aan de temperatuurvoorspellingen. Ruim 1,1 miljoen LA's maakten gemiddeld EUR 0,37 en 2,4 miljoen Oriëntals daalden met 8 centen tot EUR 0,68 gemiddeld. De ruim 600.000 Aziatische lelies kwamen uit op EUR 0,39 en de Longiflorums stegen met 2 centen tot EUR 0,41.

FloraHolland vestiging Aalsmeer zag bij de lelies de eerste volle week van dit jaar met een geringe aanvoer redelijk goed verlopen. Bij de Oriëntal-groep stond deze week in het totaal een plus van 90.000 stelen ten opzichte van vorig jaar met een middenprijs van EUR 0,64 voor deze week. De Longiflorum aanvoer was bijna gelijk aan 2008 en de gemiddelde prijs maar liefst EUR 0,08 hoger. De LA en Aziaten lagen eveneens bijna gelijk in aanvoer en dat gold ook voor de gerealiseerde prijzen.
FloraHolland vestiging Rijnsburg zag ondanks het koude tot zeer koude weer in Europa de lelies deze week vlot van de hand gaan. De algehele middenprijs lelie was gemiddeld 2 centen hoger dan vorig jaar. De huidige temperatuur heeft ook zijn invloed op de aanvoer. Vorig jaar, toen het ongeveer
6 tot 9 graden was, kwamen er in week 2 gemiddeld 19 procent minder lelies voor de klok in Rijnsburg. Alleen de Aziatische groep bleef qua aantallen op hetzelfde niveau. Over alle groepen heen zagen we de afgelopen week redelijk stabiele prijzen. De prijzen van sommige zwaardere Oriëntal-hybriden liepen op vrijdag sterk op. Voor bijvoorbeeld `Caroline Tensen' vijfkop moest op vrijdag EUR 0,30 meer betaald worden ten opzichte van maandag. Het verschil met vrijdag in week 1 bedroeg zelfs EUR 0,40.

Amaryllissen:
De amaryllisprijzen liepen weer verder op en dat doet iedereen goed. De prijzen liggen een dubbeltje hoger dan vorig jaar, op nu EUR 0,81 voor ruim één miljoen stelen. Dat zijn er 21 procent minder dan vorig jaar en daarmee is veel verklaard. FloraHolland vestiging Aalsmeer kende in week 2 een lagere aanvoer van -80.000 stelen en de prijs in week liep op naar EUR 0,91 gemiddeld. FloraHolland vestiging Rijnsburg zag precies 200.000 stuks amaryllis aangevoerd. Vergeleken met vorig jaar in dezelfde week is dit een aanvoerdaling van ruim 14 procent op vestiging Rijnsburg. De middenprijs ligt nu 6 centen hoger op EUR 0,70. De jarige cultivar `Red Lion', inmiddels ingedeeld in de grootbloemige Galaxy-groep, liet een flinke aanvoerdaling zien van 47 procent. De vierkoppers lagen in week 2 op een gemiddelde prijs van EUR 0,64 en dat is 13 centen hoger dan vorig jaar in dezelfde week.

Irissen:
De irisaanvoer lag beduidend lager deze week op een niveau van 1,5 miljoen stelen. Ze maakten gemiddeld concernbreed een prachtige gemiddelde prijs van EUR 0,14 en dat is een kleine stuiver beter dan vorig seizoen. Het begint erop te lijken dat de aangekondigde weg van significante kwaliteitsverbetering nu al haar vruchten begint af te werpen. Het is mooi te vernemen dat inmiddels ook gelden worden vrijgemaakt om gerichte promotiecampagnes met deze an sich schitterende bloemen te gaan opzetten. In nauwe samenwerking met betrokken exporteurs. Ook in Aalsmeer werden de irissen naar het einde van de week steeds duurder. De `Professor Blaauw' ging ook mee in die prijsvorming, maar de aantallen zijn matig genoeg.

Narcissen:
De aanvoer van narcissen begint inmiddels ook op gang te komen. De narcis met blad maakte concernbreed gemiddeld een dik dubbeltje voor bijna 2 miljoen stelen. Dat zijn er een klein miljoen minder dan vorig jaar. Het grote temperatuurverschil met vorig jaar en de impact daarvan is het best merkbaar bij deze productgroep. Vorig jaar werden al een half miljoen pluknarcissen aangevoerd terwijl er nu nog geen potlood is vermarkt.

Hyacinten:
De hyacinten kennen exact dezelfde aanvoer als vorig jaar in de deze week, maar de prijsvorming doet het ergste vrezen. Nu al aanbeland op een gemiddelde prijs van EUR 0,25 is bitter en maakt duidelijk dat we een zwaar probleem hebben bij deze productgroep. De aanvoer is vorig jaar geëxplodeerd onder de druk van de slechte bollenverkoop en we zullen dit jaar waarschijnlijk fors moeten uitzieken. Op weg naar een marktbalansherstel in aanbod en -dan vanzelf volgend- vraag. Aan die vraagzijde wordt via promotiecampagnes en kwaliteitsverbetering op zich goed gewerkt. Maar met een dergelijke hoeveelheid en tanende vraag in belangrijke afzetmarkten `helpt het zelfs niet om ere en gouden tientje onder te leggen'. Om echter niet in mineur te eindigen: mooie partijen `Top White' en bijvoorbeeld `Woodstock' haalden op FloraHolland vestiging Rijnsburg nog met gemak de 2 kwartjes. Want binnen een productgroep kan schaarste en een goede kwaliteit nog wel degelijk voor mooie ontwikkelingen zorgen. Ook dat is marketing.

Overige bolbloemen:
De aanvoer van ranonkels nam wederom fors toe vanuit (met name) Kenia en de gemiddelde prijs daalde van EUR 0,18 vorige week naar EUR 0,15 nu. Voor 1,9 miljoen stuks in deze tijd van het jaar is dat niet verkeerd. FloraHolland vestiging Aalsmeer zag de aantallen bij de anemonen en ranonkels flink aanzwellen. De zware ranonkels werden goed betaald tot EUR 0,35, maar er zijn er ook genoeg te koop voor beneden de 3 stuivers. De prijs van de rode anemoon stond flink onder druk, want er is bijna geen partij die boven EUR 0,10 uitkomt. Blauw en pastel gaan gelukkig een stuk beter.
Er was in Aalsmeer sprake van zeer weinig liatris deze week met prijzen oplopend tot boven de EUR 0,40. Gloriosa's in lange lengtes deden brachten rond de EUR 2,00 op.