Dienstenbond CNV

Nieuws

14 januari 2009

DekaMarkt wil arbeidscontract eenzijdig wijzigen

CNV Dienstenbond is op de hoogte gesteld van het voornemen van DekaMarkt om individuele arbeidsovereenkomsten met een standaard aantal werkuren per week eenzijdig te wijzigen naar arbeidsovereenkomsten uitgaande van min-max-uren. Zowel de inhoud van de wijziging als de wijze waarop deze wordt voorgelegd stuiten CNV Dienstenbond tegen de borst.

Inhoudelijk heeft CNV Dienstenbond bezwaar tegen de voorgestelde wijzigingen, omdat het ingeroosterde aantal uren voor medewerkers lager kan zijn dan in de huidige individuele arbeidsovereenkomsten staat vermeld. Dit zou grote gevolgen kunnen hebben. CNV Dienstenbond gaat ervan uit dat het huidige aantal overeengekomen contracturen in de huidige individuele arbeidsovereenkomsten bepalend is voor het niveau van het salaris, vakantierechten, pensioenopbouw, loondoorbetaling bij ziekte en uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Een achteruitgang is voor CNV Dienstenbond immers niet acceptabel. Maar hierover biedt de brief van DekaMarkt teveel onduidelijkheid. Ook geeft de voorgestelde wijziging extra onzekerheid bij medewerkers die door de flexibiliteitsbehoefte van DekaMarkt steeds meer geconfronteerd zullen worden met wisselende roosters en een wisselend arbeidspatroon. Naast de onwenselijkheid van het voorstel is het voorstel op punten onduidelijk richting medewerkers. Bij een dergelijke wijziging dienen medewerkers op de hoogte te worden gesteld van alle belangrijke punten van de voorgestelde wijziging. Dat is onvoldoende gebeurd.

Eenzijdige wijziging
Ook de wijze waarop deze wijziging van individuele arbeidsovereenkomsten wordt doorgevoerd door DekaMarkt stuit CNV Dienstenbond tegen de borst. DekaMarkt wil de wijziging eenzijdig invoeren. Er bestaat voor u wel de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen wanneer u het niet eens bent met de wijziging. CNV Dienstenbond vindt dat echter de omgekeerde wereld en vanuit beginselen van rechtszekerheid zeer onwenselijk. CNV Dienstenbond is namelijk van mening dat u er van uit moet kunnen gaan dat zonder enige handeling of actie van uw kant de oorspronkelijke en getekende individuele arbeidsovereenkomst nageleefd wordt. CNV Dienstenbond stelt zich daarom op het standpunt dat DekaMarkt de oorspronkelijke individuele arbeidsovereenkomsten moet naleven. CNV Dienstenbond probeert DekaMarkt van dit standpunt te overtuigen.

Bezwaar
Zolang DekaMarkt de voorgestelde wijziging niet intrekt adviseert CNV Dienstenbond u om bezwaar te maken tegen de voorgestelde wijzigingen. U kunt bezwaar maken door een kort briefje te sturen aan DekaMarkt waarin u aangeeft bezwaar te maken tegen de door DekaMarkt voorgestelde wijziging en u ervan uitgaat dat uw huidige arbeidsovereenkomst wordt nageleefd. Deze kunt u sturen aan:

DekaMarkt
Afdeling P&O
T.a.v. mevrouw T. Priem-Sloof
Olieweg 6
1951 NA Velsen-Noord

Samen sterk!
Zonder vakbond die de belangen van werknemers behartigt hebben werkgevers vrij spel. Dat blijkt maar weer. Het is daarom belangrijk lid te zijn van een vakbond die betrokken is bij DekaMarkt en die grote waarde hecht aan goede arbeidsvoorwaarden. Bespreek het lidmaatschap van CNV Dienstenbond eens met je collega's. Maak ze lid van de goedkoopste vakbond binnen de supermarktbranche. Wij bieden onze leden een compleet pakket aan rechtsbijstand, waarmee je al snel EUR150 bespaart ten opzichte van andere rechtsbijstandaanbieders. Daarnaast is het lidmaatschap bij gebruikmaking van automatische incasso de eerste drie maanden gratis! Kijk voor alle voordelen op www.cnvdienstenbond.nl.