Gemeente Beuningen


Fietsendiefstal door blanco sleutel AXA sloten
De politie waarschuwt voor de diefstal van fietsen door middel van een zogenaamde blanco sleutel. Dit is een sleutel die op meerdere fietsen past.

Deze blanco sleutel wordt voornamelijk gebruikt bij fietsen met een ouder type slot van het merk AXA, typen 583, SL7 en SL9. Een deel van deze slottypes kan opengemaakt worden met een blanco sleutel (loper). Vermoedelijk zijn meerdere van deze sleutels in omloop. De politie waarschuwt de bezitters van een AXA fietsslot type 583, SL7 en SL9 de fiets af te sluiten met een extra (kabel-)slot of door middel van een nieuw slot.
afbeelding AXA fietssleutels
Dit probleem speelt al een jaar, maar de laatste tijd wordt ook onze regio steeds vaker geconfronteerd met fietsdieven die met een blanco sleutel de fietssloten openen.
Blanco sleutels worden door sleutelmakers gebruikt om sleutels na te maken. De politie probeert uiteraard de dieven te betrappen en vraagt daarbij het publiek om op te letten en de sleutelmakers om nooit onbewerkte (fiets)sleutels te verkopen. Sloten die open zijn, maar waar geen sleutel in zit, zijn mogelijk met een blanco sleutel gekraakt en kunnen daardoor gestolen zijn.

De nieuwe typen sloten van AXA kunnen niet kunnen worden geopend met onbewerkte sleutels, aldus AXA.

Bij aanschaf van een tweede slot kunt u zich door de fietsspecialist laten adviseren. Hij kan u ook vertellen of het slot op uw fiets met een blanco sleutel geopend kan worden.