Gemeente Heemskerk


dinsdag, 13 januari 2009

2008 druk jaar voor vrijwillige brandweer VRK post Heemskerk

Het jaar 2008 was een heel druk jaar voor de vrijwillige brandweer Heemskerk. Het korps is in totaal 485 keer uitgerukt, dat is dertien keer vaker dan in 2007. De brandweerlieden rukten 305 keer uit voor een brandmelding en 180 keer voor een hulpverlening.

Brandmeldingen
De brandweer rukte 140 maal uit naar aanleiding van een automatische brandmelding, dit zijn er 43 keer meer dan in het jaar 2007. Dit waren niet alleen automatische brandmeldingen van Heemskerk maar ook van Beverwijk en Uitgeest. Vanaf december 2007 wordt er namelijk uitgerukt volgens nieuwe uitrukprocedures en op grond daarvan moet het korps Heemskerk ook uit naar Beverwijk en naar Uitgeest uitrukken met een tankautospuit of met de autoladder. In Heemskerk betrof het 94 automatische brandmeldingen waarbij in vier gevallen de brandmeldinstallatie zijn werk goed gedaan had en het werkelijk ging om een beginnende binnenbrand. Bij de overige negentig meldingen was het loos alarm en ging het voornamelijk om brandgerucht (het bereiden van eten) of andere oorzaken.
Het korps bezocht woon- en zorgcentrum Westerheem 29 keer, tien keer minder dan in het jaar 2007.
Ook moest het korps 22 keer uitrukken naar de "Harteheem", negen keer meer dan in 2007.
Aan Beverwijk werd in totaal 34 keer assistentie verleend bij automatische brandmeldingen, en aan Uitgeest twaalf keer.

Buitenbranden
In totaal rukte de brandweer 85 keer uit voor buitenbranden, waaronder autobranden en brandende containers. Hier is een stijging te zien ten opzichte van 2007. In dat jaar rukte de brandweer 64 keer uit voor buitenbranden. Vooral de vele buitenbranden in de wijk Meerestein en Oosterwijk (coniferenhagen, schuttingen, auto's, campers) hebben bijgedragen in het totaal aantal buitenbranden.

Binnenbranden
Burgers en bedrijven meldden dertig binnenbranden. In acht gevallen was er daadwerkelijk sprake van brand in een woning of een bedrijf. Er was twaalf keer een brand of brandmelding van zodanige omvang, dat er wordt gesproken van een brand van grote omvang en/of dreiging (middelbrand en grote brand).Tot grote brand werden geclassificeerd twee keer een schuurbrand aan de Hoflaan, een binnenbrand in een flatwoning aan het Euratomplein, `t Tweespan aan de Duitslandlaan en een buitenbrand aan de Rijnstraat.
Aan de omliggende korpsen Velsen, Beverwijk, Uitgeest en aan Castricum is in totaal 87 keer assistentie verleend bij brand ( inclusief de automatische brandmeldingen), hier ging het voornamelijk om inzet van de Heemskerkse autoladder. In 2007 is maar twintig keer assistentie verleend aan omliggende korpsen. Deze stijging in 2008 komt onder andere door de gewijzigde uitrukprocedures.

Hulpverleningen
Voor hulpverleningen rukte het korps 182 keer uit. Dit is een sterke daling ten opzichte van 2007, toen de brandweer hiervoor 226 keer uitrukte (toen was er op 18 januari een zware storm met ruim zestig uitrukken). Het aantal liftopsluitingen is ten opzichte van 2007 sterk gedaald. In 2008 zaten er veertien keer mensen vast in een lift, in 2007 was dat 22 keer, waarbij de brandweerlieden vijftien personen uit hun benarde positie bevrijdden.
Er is totaal dertien keer assistentie verleend aan de ambulancedienst bij het hijsen van patiënten vanuit woningen en zelfs een keer bij het reanimeren van een patiënt.
Het in Heemskerk gestationeerde regionale hulpverleningsvoertuig werd 64 keer in de regio ingezet.
Vooral eind 2008 is deze ingezet bij zware ongevallen op de snelweg A22 en op de kanaalweg te Beverwijk. Buiten de zeer drukke maand januari met 57 uitrukken, waren ook de maanden mei en augustus behoorlijk druk met respectievelijk 44 en 49 uitrukken.

Het korps bestaat momenteel uit 59 personen, in 2009 willen we minimaal zes nieuwe vrijwilligers gaan werven. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de brandweer Heemskerk via de website www.brandweerheemskerk.nl of telefonisch via 0251-256708.
---