Gemeente Vlieland

Zandsuppletie Vlieland gestart

Rijkswaterstaat is op maandag 5 januari j.l gestart met zandsuppletie op Vlieland. Er werd begonnen met een zogenaamde vooroeversuppletie bij Vlieland Noordoost.. Medio februari/maart begint de strandsuppletie nabij de ingang van de haven. De zandsuppleties zijn nodig om structurele erosie van de kust tegen te gaan. Rijkswaterstaat verwacht dat eind april de werkzaam-heden gereed zijn.

Vooroeversuppletie Noordoost Vlieland.
Bij de vooroeversuppletie op Vlieland Noordoost wordt een geul opgevuld die zich door de jaren heen richting de Noordoost kust van Vlieland verplaatst. Om verdere erosie te voorkomen en de stroming af te buigen, wordt deze geul opgevuld met 1.780.000 m3 zand. Het zand wordt niet op het strand gespoten, maar onder water gestort. Het geheel verloopt vloeiend naar de omliggende zeebodem. Op maandag 5 januari gaat de aannemer beginnen met de werkzaamheden.

Strandsuppletie havenstrand.
De strandsuppletie bij het havenstrand bestaat uit het aanbrengen van een zandlaag op het strand. Het zand wordt hierbij direct van uit de sleephopperzuiger op het strand "gerainbowed". Over een lengte van 350 meter wordt circa 20.000 m3 zand op het strand gespoten. Op plaatsen waar aan het strand gewerkt wordt, is een stukje van het strand tijdelijk niet toegankelijk voor het publiek. Op het water nabij de havenmond kan enige stremming ontstaan, doordat het schip de lading vanuit de vaargeul het zand direct op het strand spuit. De werkzaamheden worden alleen overdag uitgevoerd en vinden verspreid over ongeveer 14 dagen. De exacte datum hiervoor is nog niet bekend, gezien dit afhankelijk is van de weersomstandigheden en gunstig getij. Het schip kan alleen bij hoogwater de havenmond bereiken. Het zand voor de suppleties wordt gewonnen uit gebieden die circa 12 kilometer uit de kust liggen.

Beide suppleties worden uitgevoerd door aannemer Boskalis BV.

Landelijk programma.
De suppletie op Vlieland maakt

deel uit van het landelijke suppletieprogramma. Om de gehele Nederlandse kust op peil te houden, suppleert Rijkswaterstaat jaarlijks 12 miljoen m3 zand. Zo wordt Nederland niet kleiner en stijgt de zeebodem mee met de zeespiegel. De omstandigheden op de suppletielocatie bepalen de keuze voor een strandsuppletie of een vooroeversuppletie. Uitgangspunt is: waar kanonderwater, waar het moet op het strand. Het meeste zand wordt onder water aangebracht. Het aanbrengen van zand op de vooroever sluit beter aan bij de natuurlijke processen en het is goedkoper.

Strand of vooroeversuppleties

Vooroeversuppleties hebben gedurende een langere tijd een positief effect op de kust. Daarnaast kan een suppletie onder water in principe het hele jaar door plaatsvinden en veroorzaakt deze geen overlast voor de gebruikers van het strand. Het resultaat van een vooroeversuppletie is minder zichtbaar. Maar in veel gevallen geeft het al binnen een jaar een positief resultaat op de kustlijn. Strandsuppleties hebben als voordeel dat ze direct effect hebben op de ligging van de kustlijn. Zodra zand op het strand is gestort, is het strand hoger en breder.