Gemeente Veenendaal


Raad van State wijst hoger beroep Lantor af

Op woensdag 14 januari heeft de Raad van State het hoger beroep van Lantor BV afgewezen. Door deze uitspraak kan de Bouwcombinatie Brouwerspoort v.o.f. definitief doorgaan met de bouw van culturele voorzieningen, woningen en commerciële ruimtes in het noordelijke gedeelte van het plan Brouwerspoort. Lantor BV had een hoger beroep ingediend tegen het afgeven van de bouwvergunning door de gemeente Veenendaal.

Cees Sanders, wethouder Ruimtelijke Ordening: âWe zijn blij met deze uitspraak van de Raad van State. Na de uitspraak van de Utrechtse rechtbank en de afwijzing van de voorlopige voorziening door de Raad van State hadden we niet anders verwacht. Voor Veenendaal is het een heel belangrijke uitspraak. De realisatie van Brouwerspoort kan nu definitief doorgaan. Dat geeft een positieve impuls aan de ontwikkeling van dit nieuw stuk centrum.â

Â

Lantor BV heeft in februari 2008 beroep ingesteld bij de rechtbank Utrecht tegen de verleende bouwvergunning voor de bouw van drie bouwblokken in het plan Brouwerspoort. In maart 2008 achtte de bestuursrechter de ingediende bezwaren ongegrond. De rechter stelde de gemeente toen op alle punten in het gelijk. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft Lantor BV een hoger beroep ingediend bij de Raad van State. Toekenning van het hoger beroep had waarschijnlijk het opschorten van de bouw tot gevolg gehad.

Â
Door de uitspraak kan Bouwcombinatie Brouwerspoort v.o.f. nu blijven bouwen. De betreffende gebouwen omvatten een bibliotheek, een kunstuitleen, een historisch museum, een onderkomen voor de historische vereniging, maar ook 147 woningen, commerciële ruimtes en 350 parkeerplaatsen. Naar verwachting zijn deze gebouwen in 2010 gerealiseerd.