Gemeente Binnenmaas

Gemeente wil visie op herontwikkeling terrein SuikerUnie

Dinsdag 13 januari heeft de raadscommissie voor Ruimtelijke Zaken van de gemeente Binnenmaas ingestemd met de Notitie randvoorwaarden en uitgangspunten herontwikkeling suikerfabriek Puttershoek. In deze notitie zijn relevante aspecten op allerlei gebieden samengebracht die van belang zijn voor de herontwikkeling van het suikerfabriekterrein in Puttershoek.

Na de suikerbietencampagne van 2004 is de suikerfabriek in Puttershoek gesloten. Eigenaar Royal Cosun U.A. (Suiker Unie) is van plan om een groot deel van het terrein te verkopen. De
suikerspecialiteitenfabriek, de suikersilos en het distributiecentrum blijven wel in bedrijf. In oktober 2008 hebben de SuikerUnie en vastgoedontwikkelaar DHVG uit Schiedam bekend gemaakt dat ze overeenstemming hebben bereikt over de verkoop van een groot deel van het terrein aan DHVG. DHVG wil op het terrein een havengerelateerd bedrijventerrein realiseren, met een insteekhaven voor scheepsoverslag.

Verbondenheid

De gemeente Binnenmaas hecht grote waarde aan de herontwikkeling van het terrein van de suikerfabriek. Het gaat om een behoorlijk groot gebied (ca. 120 hectare) gelegen tegen de bebouwde kom van Puttershoek. Daarnaast maken ook de historische verbondenheid van Puttershoek(ers) met de suikerfabriek, de ligging aan de Oude Maas, de nabijheid van het nog te ontwikkelen regionale bedrijventerrein, het te ontwikkelen regiopark en de ligging in het nationale landschap het belangrijk op welke wijze dit gebied zich in de toekomst ontwikkelt. Binnenmaas acht het dan ook van groot belang dat het gebied herontwikkeld wordt met een hoogwaardige kwaliteit, passend bij de ambities voor de gehele noordrand van de Hoeksche Waard. De herontwikkeling moet aansluiten op de intergemeentelijke Structuurvisie Hoeksche Waard, de Deltapoortopgave voor het gebied tussen Mainport Rotterdam en Dordrecht en de Structuurvisie Randstad 2040 van het rijk.

Gezamenlijke gebiedsvisie maken

In de Structuurvisie Hoeksche Waard is een omschakeling van het suikerfabriekterrein naar wonen, (kleinschalige) bedrijvigheid, voorzieningen, sport en recreatie opgenomen. Samen met andere (overheids)partijen wil Binnenmaas een gebiedsvisie voor het terrein van de suikerfabriek opstellen die aansluit bij deze randvoorwaarden. Ook de Suiker Unie en DHVG zijn door de gemeente uitgenodigd om aan deze visieontwikkeling deel te nemen. Wel is aangegeven dat er binnen de gemeente Binnenmaas geen draagvlak is voor de aanleg van een insteekhaven en grootschalige havengerelateerde bedrijvigheid en dat deze plannen ook niet passen bij de in de Nota Ruimte opgenomen kenmerken van een nationaal landsschap.

Doel is om uiteindelijk in de tweede helft van dit jaar een gebiedsvisie te hebben met een zo groot mogelijke toegevoegde waarde voor de gemeente Binnenmaas en de Hoeksche Waard. Bij het opstellen van zon visie moeten in de ogen van Binnenmaas allerlei verschillende partijen, niet alleen de (toekomstige) eigenaar en andere overheidspartijen, maar ook de Commissie Hoeksche Waard, bewoners, ondernemers en maatschappelijk middenveld in Binnenmaas, worden betrokken. De gemeente Binnenmaas is van mening dat verschillen van inzicht die er nu nog zijn over de invulling van het terrein door een intensieve en creatieve samenwerking met de (toekomstige) eigenaar overbrugd kunnen worden.