Politie Haaglanden

Persberichten 14 januari

Haaglanden, 14-01-2009

Straatroof snel opgelost
Den Haag Twee agenten werden dinsdagavond 13 januari rond 22.45 uur op de Kempstraat aangesproken door twee mannen die verklaarden kort daarvoor te zijn beroofd van een mobiele telefoon. Volgens de eigenaar van de telefoon, een 24-jarige Hagenaar, gebeurde dit onder bedreiging van een mes. De twee verdachten zouden de Kritzingerstraat zijn ingelopen. In die straat troffen de twee agenten inderdaad twee mannen aan. Bij het zien van de politieauto bukte één van hen bij een geparkeerde auto. Beide mannen, 30 en 38 jaar en woonachtig in Den Haag, werden gefouilleerd. Hierbij werd niets aangetroffen. Op de plek waar even daarvoor één van de mannen bukte, lag echter wel de gestolen mobiele telefoon op de band van een geparkeerde auto. De agenten hielden de twee mannen aan.

Beschonken automobilist vlucht voor politie
Den Haag Surveillerende agenten zagen op dinsdagavond 13 januari rond 22.50 uur een auto nogal slingerend rijden over het Oranjeplein. Hierop gaven de agenten de bestuurder een stopteken. Toen één van de agenten uitstapte om de bestuurder aan te spreken, rende deze weg in de richting van de Spinozastraat. Na een korte achtervolging werd de 21-jarige man, woonachtig in Den Haag, aangehouden in de Van der Duynstraat. Omdat hij sterk naar alcohol rook, werd de man aangehouden voor mogelijk rijden onder invloed. Omdat de man zich recalcitrant gedroeg, dreigden de agenten pepperspray te gebruiken. Hierop liet de man zich aanhouden. Op het politiebureau vertelde hij niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en ook geen identiteitsbewijs bij zich te hebben. De man blies 250 ugl, terwijl de wettelijke toegestane hoeveelheid ligt op 220 ugl. De man kreeg enkele processen-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

13 verdachten in kwekerij aangehouden
Loosduinen De politie controleerde dinsdag 13 januari rond 13.30 uur een pand aan de Bussumsestraat, omdat daar mogelijk een hennepkwekerij gevestigd zat. In de woning troffen de politieagenten dertien Haagse vrouwen in de leeftijd van 19 t/m 59 jaar aan. De woning was kennelijk ingericht als productieruimte om hennepplanten te knippen en te ontdoen van toppen. In totaal vonden de agenten ongeveer 40 kg hennep. Alle dertien verdachten zijn verhoord en moeten zich binnenkort verantwoorden voor de rechter. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandbare en zeer gevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Hennepkwekerij opgerold
Den Haag Aan de hand van een tip namen politieagenten dinsdag 13 januari rond 16.00 uur een kijkje in een woning aan de Madepolderweg. In het pand werd een hennepkwekerij aangetroffen die verspreid was over meerdere kamers. In één kamer lagen alleen nog resten en in een andere kamer waren de planten al geknipt. In een derde kamer zat een actieve kwekerij met daarin ongeveer 200 planten. De politie nam de planten en alle andere goederen in beslag. Uit onderzoek bleek dat de stroom illegaal werd afgetapt. De politie onderzoekt de zaak. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandbare en zeer gevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Jongeren vernielen ruit van tram
Den Haag Medewerkers van de HTM hielden dinsdagmiddag 13 januari rond 14.10 uur op het Stationsplein twee 16-jarige jongens aan voor het vernielen van een tramruit. Gewaarschuwde agenten troffen ter plaatse de HTM-medewerkers en twee jongens aan, de tram zelf was echter alweer vertrokken. Op het politiebureau verklaarden de HTM-medewerkers zelf niets te hebben gezien, maar de jongens te hebben aangehouden op aanwijzing van een buschauffeur die toevallig in de tram zat. Deze 54-jarige man uit Rijswijk verklaarde dat hij had gezien dat beide verdachten, die overigens duidelijk onder invloed van alcohol waren, werden lastiggevallen door twee personen en dat één van de verdachten hierna zo boos was geworden dat hij twee keer tegen het raam sloeg. De tweede keer sneuvelde de ruit. De verdachte zelf verklaarde inderdaad tegen het raam te hebben geslagen, maar dat deze niet kapot was gegaan. Navraag bij de HTM leerde uiteindelijk dat er inderdaad een tramruit was gesneuveld. De schade bedroeg 342 euro.

Geweld binnenshuis
Voorburg Een 48-jarige Voorburger schroomde op dinsdag 13 januari omstreeks 19.30 uur niet om in het bijzijn van politieagenten de deur van zijn woning dicht te duwen, terwijl de arm van zijn echtgenote daar tussen zat. Vervolgens gaf hij haar een klap in het gelaat. Omdat de politieagenten al gebeld waren in verband met de mishandeling van de Voorburgse door haar gewelddadige echtgenoot, hielden de agenten de man direct aan. De politie maakte proces-verbaal op. Het politiekorps Haaglanden werkt met partners samen om huiselijk geweld aan te pakken en het probleem inzichtelijk te maken. De partners zijn onder andere het Openbaar Ministerie en hulpverleningsinstanties zoals 'De Waag'. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Straatprijs en pannenset gewonnen
Voorburg Een 87-jarige Voorburgse werd op dinsdag 13 januari omstreeks 10.30 en 11.15 uur in haar woning aan de Bruijnings Ingenhoeslaan bezocht door een onbekende man, die haar meedeelde dat zij een pannenset ter waarde van 1000 euro had gewonnen. De bejaarde vrouw moest wel 300 euro betalen voor haar prijs. Omdat de Voorburgse maar 25 euro in huis had overhandigde zij de man dit geldbedrag. Korte tijd later, omstreeks 11.15 uur, bezocht hij een 84-jarige bewoonster van de Laan van Oostenburg. Ook deze vrouw was de gelukkige. Dit naar aanleiding van het feit dat de straat waarin zij woont 100 jaar bestond. Deze vrouw diende slechts 100 euro voor haar prijs te betalen, maar hij nam ook genoegen met 50 euro. De Voorburgse trapte niet in de oplichtingspraktijken van de man en wees hem de deur. Hij was voor de komst van de politie al met de noorderzon vertrokken.

Oplichters buiten de deur
Voorburg Een 85-jarige Voorburgse kreeg op dinsdag 13 januari omstreeks 16.00 uur bezoek van een aantal dames, die zich voordeden als medewerksters van thuiszorg. De bejaarde vrouw vertrouwde de bezoeksters niet en belde thuiszorg. Haar argwaan bleek te kloppen, er was nog geen bezoek namens thuiszorg gepland. De vrouwen wisten zich voor de komst van de politie uit de voeten te maken.

Leidschendamse verzet zich tegen aanhouding
Leidschendam Een 47-jarige Leidschendamse automobiliste werd op dinsdag 13 januari omstreeks 19.30 uur gecontroleerd op De Ruyterstraat, omdat zij niet handsfree telefoneerde. Toen een politieagent haar naar haar woonadres vroeg weigerde zij hem dit te verstrekken. Ook na herhaalde vorderingen werkte zij niet mee en toen de agenten haar vertelden dat zij werd aangehouden nam zij niet de moeite om haar auto te verlaten. De vrouw werd met enige dwang uit de auto gehaald en overgebracht naar het politiebureau. Daar kreeg zij bekeuringen voor niet handsfree bellen en het niet voldoen aan een bevel of vordering. Voor het verzet bij haar aanhouding wordt ook nog een proces-verbaal opgemaakt.

Inzet kinderwagen bij winkeldiefstal
Leidschendam Een 30-jarige Zoetermeerse gebruikte op dinsdag 13 januari omstreeks 10.30 uur een kinderwagen om gestolen spullen te verbergen. De bedrijfsbeveiliging van het winkelcentrum Leidsenhage betrapte de vrouw op heterdaad toen zij vanuit een warenhuis meerdere goederen wegnam. Buiten de winkel spraken zij de Zoetermeerse aan. Zij bleek ook nog meerdere gestolen artikelen uit een kledingzaak in haar bezit te hebben. Gewaarschuwde agenten hielden de vrouw aan. De agenten maakte proces-verbaal tegen haar op. Zij kreeg een dagvaarding om op korte termijn voor de rechter te verschijnen.

Gewond bij aanrijding
Wassenaar Een 78-jarige fietser uit Leiden raakte 13 januari om 13.10 uur gewond bij een aanrijding op de kruising Deijlerweg met de Hofcampweg. Een 39-jarige automobilist uit Leiden zag de fietser over het hoofd, een aanrijding was het gevolg. De ambulance vervoerde het slachtoffer met onbekend letsel naar een ziekenhuis.

Teveel op
Wassenaar Een 48-jarige automobilist uit Wassenaar bleek tijdens een controle op de Lange Kerkdam om 23.20 uur te rijden onder invloed. De Wassenaarder blies 560 ugl. De man ging met een proces verbaal op zak naar huis. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Vriendinnen op strooptocht
Rijswijk Personeel van een textielwinkel op de Steenvoordelaan zag 13 januari om 14.30 uur twee vrouwen de winkel verlaten met een tas vol spullen die zij niet afgerekend hadden. Ook het alarm ging af. Een medewerker sprak de vrouwen buiten aan. Eén van de twee ging op aandringen van het personeel mee terug de winkel in, de andere vrouw liep door. In de winkel bleek dat de 18-jarige vrouw uit Den Haag voor meer dan 40 euro aan babykleertjes had meegenomen. In andere tassen die zij bij zich had troffen gewaarschuwde agenten nog meer spullen aan uit andere winkels. De agenten hielden de vrouw aan. De vrouw kreeg een proces verbaal, de politie onderzoekt de zaak verder.

Dure diamantschijven
Wateringen Personeel van een bouwmarkt aan de s-Gravezandseweg zag op camerabeelden dat een man diamantschijven in een doos stopte en deze niet afrekende bij de kassa. Agenten hielden de 37-jarige man uit Den Haag aan. In eerste instantie ontkende de Hagenaar de diefstal, maar kon niet om de camerabeelden heen. De man kreeg een transactievoorstel van 300 euro. Na betaling kon de man naar huis.

Fiets zonder sleutel
Delft Een agent zag dinsdag 13 januari om 14.00 uur een 22-jarige Delftenaar over de Oude Langendijk fietsen. De agent zag dat de fietssleutel niet in het slot zat en sprak de man daar ook direct over aan. Al snel bleek dat de fiets van diefstal afkomstig was. De politie maakte tegen de man proces-verbaal wegens heling op.

Rijksweg A13 racebaan?
Delft Een 27-jarige automobilist uit Haarlem verkeerde woensdagochtend 14 januari om 01.00 uur kennelijk in de veronderstelling dat hij op het racecircuit zat. Agenten zagen dat de man met 210 km over Rijksweg A13 reed. De agenten beëindigden direct zijn gevaarlijke gedrag en maakten proces-verbaal tegen de man op. Het rijbewijs vorderden zij in.

Politie zoekt getuigen straatroof
Delft Een nog onbekende man beroofde woensdag 13 januari om 13.40 uur op de Koornmarkt een 36-jarige inwoonster uit Pijnacker. De vrouw liep over straat toen de man haar van achteren benaderde en haar tas los trok. De man rende weg in de richting van de Oude Langendijk richting Voldersgracht. Een getuige vond later in Delfgauw op het ijs nabij industrieterrein Ruijven de bewuste tas. Het geld was uit de tas gehaald. Van de dader is helaas geen signalement bekend. Bent u getuige geweest van deze beroving of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Delft via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Politie controleert fietsverlichting
Pijnacker De politie controleerde dinsdagochtend 13 januari tussen 07.00 en 08.00 uur op diverse locaties in de gemeente de verlichting van fietsers. Van de gecontroleerde fietsers reden er 25 zonder licht. Zij kregen een bekeuring van 20 euro. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:
De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd

Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug
De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen
Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn
Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden.

Meer informatie staat op de internetsite www.losselampjesmogenook.nl

Mislukte wisseltruc
Zoetermeer Een 18-jarige Zoetermeerder trachtte dinsdag 13 november om 20.15 uur de politie om de tuin te leiden. De jongen reed met zijn scooter over het Kangeroepad en moest van een motoragent voor een controle van zijn scooter naar het politiebureau rijden. Aan het bureau bleek dat de jongen met een andere scooter verscheen, dan die waar hij in eerste instantie op reed. Hij bekende aan de agent dat zijn scooter was opgevoerd en door de scooter snel om te wisselen hoopte hij onder een bekeuring uit te komen. Dat mislukte dus. Toen de jongen uiteindelijk met de juiste scooter verscheen bleek inderdaad dat deze te hard kon rijden. De jongen kreeg een proces-verbaal.