Europese uitwisseling maakt jongeren toleranter en socialer

14/01/2009 12:23

Nederlands Jeugdinstituut NJi

Jongeren krijgen betere sociale vaardigheden en meer begrip voor andere culturen door deelname aan Europese jongerenprojecten. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt, deelname aan de samenleving en vermindert discriminatie. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Europese Commissie.

Jaarlijks nemen tienduizenden jongeren deel aan Europese jongerenprojecten zoals Europees vrijwilligerswerk en uitwisselingen. Uit onderzoek van o.a. Ernst? blijkt dat jongeren door internationale jongerenprojecten vooral hun communicatieve vaardigheden (94%) en sociale vaardigheden (91%) verbeterden. 62% van de jongeren gaf aan dat hun Europese ervaring een positief effect had op hun carrière. Ook voelde 90% van de deelnemende jongeren zich na hun project een 'Europees burger'.

Bovendien gaf 90% van de jongeren aan dat ze toleranter waren geworden ten opzichte van mensen met een andere achtergrond, en 91% van de jongeren heeft meer begrip voor culturele diversiteit. Meer dan 80% zegt actiever te zijn geworden in een maatschappelijke of politieke organisatie.

De Europese Unie heeft de afgelopen twintig jaar 1,2 miljard euro besteed aan internationale jongerenprojecten, zoals jongerenuitwisselingen en Europees vrijwilligerswerk. 1,6 miljoen jongeren profiteerden hiervan. Het huidige Europese jongerenprogramma, Youth in Action, loopt nog tot 2013. Voor Nederland is jaarlijks drie miljoen euro beschikbaar voor ongeveer 3500 jongeren. Het programma wordt uitgevoerd door het Nederlands Jeugdinstituut.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.youthinaction.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,

Nederlands Jeugdinstituut