Gemeente Dordrecht

Hekwerk Dordtse kunstenaar op gemeentelijke monumentenlijst

Het college van burgemeester en wethouders heeft in principe besloten om het hekwerk van het voormalig stedelijk slachthuis te plaatsen op de gemeentelijke monumentenlijst. Het hekwerk is op dit moment geplaatst aan de Papendrechtsestraat 9a op de Stadswerven.

De Vereniging Oud Dordrecht heeft het verzoek tot plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst ingediend.

De Welstands- en Monumentencommissie vindt dat de poort, ontworpen door de Dordtse kunstenaar Philip Kouwen, een object is dat de herinnering levend houdt aan een fenomeen van cultuurhistorisch belang. Daarnaast is het een product van kunst-ambachtelijke activiteit, een tak van de kunst die enigszins lijkt te zijn verdwenen. De kunstenaarontwerper is van belang geweest binnen de Dordtse kunstgeschiedenis. De commissie adviseert daarom positief met betrekking tot het verzoek en B&W heeft conform dit advies besloten.

Het hekwerk is op 20 mei 1957 officieel aangeboden aan de gemeente door de 60-jarige Dordrechtse Slagersverenig ing ter ere van het 50-jarig bestaan van de slachtplaats.

Het betreft een ontwerpbesluit dat zes weken ter inzage wordt gelegd. In die tijd kunnen belanghebbenden hierop reageren, daarna wordt het definitieve besluit genomen.

Het hekwerk staat op dit moment op een plaats waar het waarschijnlijk in het kader van de ontwikkelingen op de Stadswerven niet kan worden gehandhaafd. De plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst heeft tot gevolg dat dan naar een andere locatie moet worden gezocht.

Datum 14 januari 2009