GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil geen Nederlandse databank voor vingerafdrukken

Straatsburg, 14 januari 2009 - Voor de zomer moeten alle nieuwe Europese paspoorten en identiteitskaarten een elektronische chip of sticker met biometrische kenmerken van de eigenaar bevatten, namelijk twee vingerafdrukken en een foto. Het Europees Parlement stemde vandaag voor correctiewetgeving die de leeftijdsgrens van 12 jaar en ouder heeft vastgesteld. Nederland heeft al aangekondigd dat de vingerafdrukken centraal worden opgeslagen in een database.

GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg is opgelucht dat er een grens komt voor het verplicht afgeven van vingerafdrukken van personen boven de 12 jaar en niet jonger.

"De oorspronkelijke wet kent geen leeftijdsgrens voor vingerafdrukken. Ik was hier vanaf het begin op tegen. Een vingerafdruk verandert wanneer een kind ouder wordt en daar zijn nog geen technische oplossingen voor. Veel kinderen zullen aan de grens dan onnodig in de problemen raken. Maar nog afgezien hiervan is het volstrekt onzinnig om van al die kinderen vingerafdrukken te nemen, terwijl dat geen absolute noodzaak is. Gelukkig heeft het Europarlement de wetgeving op tijd gecorrigeerd", zegt Buitenweg.

In Nederland krijgt iedereen vanaf 28 juni 2009 een elektronische chip met vingerafdrukken op zijn of haar reisdocument. De Nederlandse regering heeft al aangekondigd maarliefst vier vingerafdrukken te willen verzamelen en deze samen met de gezichtsopname van alle Nederlanders centraal in een databank op te slaan, zodat de politie- en justitiediensten er ook gebruik van kunnen maken. Volgens GroenLinks is dat uiterst zorgwekkend.

Buitenweg: "De stap om een centrale database aan te leggen gaat veel te ver en het Europarlement is hier dan ook niet voor. Het doel van het verzamelen van vingerafdrukken en gezichtsscans op een elektronische chip of sticker is om vervalsingen en de smokkel van gestolen paspoorten te bemoeilijken. En dus niet het opsporen van bijvoorbeeld criminelen. Het is onaanvaardbaar dat deze gegevens worden misbruikt voor een ander doel. Nederland dreigt eens te meer voorop te lopen in het vestigen van een controlestaat".

De EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hebben al in december 2004 besloten om in elk reisdocument een chip of sticker op te nemen met een gezichtsopname én vingerafdrukken van de houder. In 2005 spraken de ministers Donner, Remkes én Pechtold zich al uit voor het centraliseren van de paspoortregistratie in Nederland. Op dit moment berust de paspoortregistratie in Nederland namelijk nog bij gemeentes. Politie, justitie, AIVD en MIVD hebben toegang tot de gegevens, maar het decentrale karakter van de registratie vormt een drempel voor al te uitbundig gebruik door misdaadbestrijders en inlichtingendiensten.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de wijziging van de paspoortwet in Nederland.


-----------------