Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


13 jan 2009

Gemeenten krijgen hulp bij aanpak hokken en keten

Gemeenten krijgen in de loop van 2009 een handreiking voor het aanpakken van drankketen. Daarnaast komt er een handreiking voor ouders over alcoholgebruik in keten. Ministers Rouvoet, Ter Horst en Klink schrijven dit in een brief aan de Tweede Kamer.

In meer dan 30% van de Nederlandse gemeenten bevinden zich hokken en keten waar jongeren, vaak vriendengroepen, bij elkaar komen. Naast deze positieve sociale functie van hokken en keten, zijn er ook nadelige effecten. De hokken en keten voldoen meestal niet aan de bouwregelgeving en brandvoorschriften. Daarnaast wordt er vaak en veel alcohol gedronken. Soms tegen betaling, wat in strijd is met de drankwetgeving.

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA), de toezichthouder van de Drank- en Horecawet, is in 2007 een project gestart om handhavingstrategieën te ontwikkelen om de hokken- en ketenproblematiek integraal en samen met lokale partners aan te kunnen pakken. Pilotgemeenten gaan in samenwerking met de VWA een hokken- en ketenaanpak formuleren.

Daarnaast inventariseren vertegenwoordigers van de ministeries, de VNG en de Stichting Alcoholpreventie (STAP) de verschillende vormen van beleid. Naar aanleiding van deze inventarisatie en de uitkomsten van de pilot van de VWA verschijnt er medio 2009 een handreiking voor gemeenten met daarin een overzicht van goede voorbeelden.